U Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas su potpisani sporazumi o sprovođenju projekta “Tehnopark Srbija 2 – podsticanje izvoza kroz razvoj tehnoloških parkova”, kojim se predviđa prenos modela, znanja i iskustva Naučno-tehnološkog parka Beograd (NTP Beograd) u Niš i Čačak.

Sporazume su potpisali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i gradonačelnici Niša i Čačka Darko BulatovićMilun Todorović.

Ministar Šarčević ocenio je da je reč o značajnom događaju i podsetio je da je Vlada Srbije posvećena stvaranju uslova za razvoj ekonomije zasnovane na znanju.

Obaveza svih nas je da stvorimo  uslovi da mladi ljudi u svojim gradovima mogu da ostvare svoje ideje i razvijaju svoje startap kompanije. Mladi će kroz projekat dobiti potrebna znanja i veštine za ubrzan razvoj inovacija i izlazak na svetsko tržište. Očekujemo da tehnološki parkovi u Nišu i Čačku imaju jednako dobre rezultate kao ovaj u Beogradu, kazao je ministar.

Sporazumi su deo Memoranduma, potpisanog krajem 2019. godine između Vlade Švajcarske Konfederacije i Vlade Republike Srbije o implementaciji ovog projekta, kojim će švajcarska vlada u naredne četiri godine donirati 3,75 miliona švajcarskih franaka za podršku daljem razvoju inovacija i širenje mreže naučno-tehnoloških parkova u Srbiji.

Projekat se nadograđuje na prethodni, koji je, takođe, finansirala švajcarska vlada,  a uz čiju podršku je uspostavljen i razvijen prvi funkcionalni naučno-tehnološki park u Srbiji – Naučno-tehnološki park Beograd, u kome se sada razvija više od 70 startap i tehnološko razvojnih kompanija.

Zahvaljujući postignutim rezultatima, prenos modela NTP Beograd u Niš i Čačak za razvoj naučno-tehnoloških parkova u ovim regionima, doprineće unapređenju inovacionog ekosistema Srbije stvarajući uslove za razvoj novih tehnoloških kompanija, nova zapošljavanja i povećanje izvoza inovativnih proizvoda i usluga iz Srbije.

U okviru novog projekta, biće uspostavljena i posebna šema pre-seed finansiranja (obezbeđivanje početnog kapitala) za startapove u najranijoj fazi razvoja, što će rezultirati osnivanjem i razvojem 100 novih startap kompanija u Beogradu, Nišu i Čačku. Staratapovima će tokom projekta, takođe, dodatno biti pružena i podrška u oblasti prava intelektualne svojine, zahvaljujući saradnji Švajcarskog saveznog instituta za intelektualnu svojinu (IPI) i Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije.

Kroz različite obuke i podršku mentora, te jačanje podrške u ranoj fazi razvoja, projekat će doprineti daljem povećanju broja startapova i inovativnih tehnoloških kompanija podržanih od naučno-tehnoloških parkova u Beogradu, Nišu i Čačku.