Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević obišao Osnovnu školu „Karađorđe“ u Rači i istakao da se škola dobro pripremila i organizovala za sprovođenje  probnog završnog ispita. 

Ono što mi  jako drago, da škola poštuje sve preporuke Ministarstva u vezi sa sprovođenjem probnog završnog ispita, što se tiče raspoređivanja dece, pripreme nastavnika za dežurstva  – rekao je ministar. On je dodao da učenici osmog razreda sutra polažu probni završni ispit u školi rešavanjem testa iz matematike, dok su danas preuzeli test za srpski, odnosno maternji jezik i  kombinovani test. On je napomenuo da se testovi ne ocenjuju, već da učenici imaju priliku da vide kakav će tip zadataka biti na završnom ispitu.

Ministar Šarčević je istakao da se u školi uspešno sprovode i različiti projekti, te da je matična škola, kao i isturena odeljenja, opremljeni računarskom opremom i internetom. U ovoj školi je organizovan i obogaćen jednosmenski rad, a Ministarstvo je izdvojilo i finansijska sredstva za zamenu stolarije u tri izdvojena odeljenja škole.

Posle obilaska osnovne škole u Rači, ministar je posetio Drugu Kragujevačku gimnaziju, gde je održao sastanak sa direktorima osnovnih i srednjih škola sa teritorije Kragujevca. Na sastanku je razgovarano o sprovođenju male i velike mature, nastavku reformi, kao i o ulaganju u obrazovanje i infrastrukturu obrazovnih ustanova.   

On je predočio i da će u ovoj Gimnaziji, od septembra, u okviru reforme gimnazija, koje sprovodi Ministarstvo, biti uvedeno i novo odeljenje za učenike sa posebnim sposobnostima za scensku i audio vizuelnu umetnost. Po završetku ovog smera  učenici će biti dobro pripremljeni za nastavak visokog obrazovanja – studiranje na različitim odsecima umetničkih fakulteta, ali im neće biti uskraćena prohodnost i na studijske programe iz srodnih ili sasvim drugih oblasti.

Ministar Šarčević zajedno sa gradonačelnikom Radomirom Nikolićem  i predstavnicima fakulteta su obišli lokaciju za izgradnju zgrade Filološko-umetničkog fakulteta (FILUM) Univerziteta u Kragujevcu. Filološko-umetnički fakultet Univerziteta u Kragujevcu osnovan je 2002. godine i od tada radi u neadekvatnim uslovima, zakupom prostora na različitim lokacijama, u više objekata na drugim fakultetima, srednjim i osnovnim školama.

Ministar Šarčević je naglasio da je jedan od prioriteta Ministarstva ulaganje i u infrastrukturu u visokom obrazovanju.

Nama je prioritet da 95 miliona evra investiramo u infrastrukturu u visoko obrazovanje. U Kragujevcu završavamo i studentski dom sa 445 mesta, što je sasvim dovoljno za potrebe ovog univerzitetskog centra , naveo je ministar. 

Za potrebe izgradnje zgrade FILUM-a grad Kragujevac je opredelio plac površine 1,55 hektara u univerzitetskom kampusu.

Fakultet se sastoji iz tri odseka – Odsek za filologiju, Odsek za muzičku umetnost i Odsek za primenjenu i likovnu umetnost i tri autonomna centra – Centar za naučnoistraživački rad, Centar za srpski kao strani jezik i Medijski centar.