Čačanski srednjoškolci dobili su novu zgradu učeničkog doma koju je danas svečano otvorio ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Šarčević je istakao da je ulaganje u bolje uslove za rad i život učenika investicija u budućnost naše zemlje.

Uporedo sa reformom obrazovanja, stvaramo uslove koje će novim generacijama omogućiti da dostignu svoj potencijal, da imaju gde da uče, ali i da se druže, da se razvijaju. Mi ćemo uvek biti tu da ih podržimo i pružimo sve što im je potrebno. Njihova želja za uspehom nama će dati energiju da u tome i uspemo, rekao je Šarčević.

Ministar je zahvalio lokalnoj samoupravi Čačka što je besplatno ustupila 27 ari zemljišta na kojem je izgrađen novi dom.

On je istakao da su lokalne samouprave važan partner Ministarstvu prosvete u unapređenju obrazovnog sistema, navodeći kao primer brojne donacije računarske opreme za škole širom Srbije.

Izgradnja novog objekta Doma učenika srednjih škola Čačak finansirana je sredstvima Banke za razvoj Saveta Evrope (CEB) na osnovu Okvirnog ugovora o zajmu zaključenim sa Republikom Srbijom u okviru Projekta „Obrazovanje za socijalnu inkluziju“.

Ukupna ugovorena vrednost radova po zaključenim ugovorima iznosi 171 milion dinara, dok je ukupna vrednost opremanja nameštajem 17,3 miliona dinara.

Dom učenika srednjih škola u Čačku je raspisao Konkurs za prijem na smeštaj i ishranu za školsku 2018/19. godinu za 200 korisnika, međutim kako je bilo veliko interesovanje učenika izuzetno lošeg materijalnog stanja Ministarstvo prosvete je odobrilo proširenje kapaciteta za još 13 mesta.

Ministar je prethodno obišao Osnovnu školu „Dr Dragiša Mišović“ u kojoj su potpisani ugovori o donaciji 38 računara Rotari kluba za tu školu i osnovne škole „Sveti Sava“, „Milica Pavlović“ i „Tanasko Rajić“.

Rotari je obezbedio 500 računara koji će biti raspoređeni po školama i na tome im neizmerno hvala. Nastavićemo da radimo na opremanju škola, da menjamo instalacije, uvodimo internet, obezbeđujemo kompjutere. Nije moguće da sve to uradimo iz budžeta i zato veliku zahvalnost dugujemo lokalnim samoupravama i kompanijama koje nam u tome pomažu, naglasio je ministar.

Šarčević je obišao i Institut za voćarstvo Čačak koji se bavi istraživanjem i eksperimentalnim razvojem u biotehničkim naukama, a koji zapošljava 17 doktora nauka i jedan je od vodećih naučno-razvojnih instituta u regionu.

Šarčević je sa predstavnicima Instituta razgovarao o postignutim rezultatima naučnih timova instituta, kao i o planovima za naredni period.

Cilj nam je da u novembru promovišemo novi Zakon o fondu za nauku. Zakon predviđa da se privreda, Ministarstvo prosvete i druga ministarstva uključe sa mnogo većim sredstvima. Time ćemo nastaviti da nam u fokusu bude znanje i pametni ljudi. Želimo da mladim ljudima šanso da se bave kreativnim poslom, rekao je Šarčević.

Na polju selekcije i oplemenjivanja voćaka Institut za voćarstvo u Čačku je za sedam decenija postojanja proizveo blizu 200.000 hibridnih sejanaca od čega je izdvojeno preko 200 perspektivnih hibrida.

Komisije Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede za priznavanje sorti i podloga priznale su i uvele u registar 43 sorte različitih vrsta voćaka.

Sorte šljive Čačanska rodna, Čačanska lepotica, Čačanska najbolja, Valjevka i Pozna plava, sa ekskluzivnim pravom razmnožavanja, ušle su u sortiment razvijenih evropskih zemalja. U Nemačkoj su sorte šljive Čačanska rodna i Čačanska lepotica zastupljene sa 60 odsto u sortimentu šljive, dok se sorta Čačanska najbolja koristi kao roditeljska sorta za stvaranje velikog broja novih sorti.

Zbog izuzetnog kvaliteta licencom zaštićene i sorta jabuke Čadel, kao i sorta višnje Šumadinka.