Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ambasador Burkine Faso Djudone Kere razgovarali su danas o saradnji dve države u oblasti prosvete i nauke.

Oni su se saglasili da su najbolji ambasadori neke zemlje upravo studenti iz inostranstva koji u toj zemlji stiču znanje i da će dobre bilateralne odnose Srbije i Burkine Faso još više unaprediti potpisivanje Sporazuma o saradnji u oblasti prosvete.

Ministar Šarčević je istakao da je kvalitet obrazovanja u Srbiji i dalje na veoma visokom nivou, kao u periodu kada je u Jugoslaviji učilo mnogo studenata iz nesvrstanih zemalja, poput Burkine Faso.

Srbija je u drugoj godini reforme obrazovanja svih nivoa. Nalazimo se u završnoj fazi dualnog obrazovanja u srednjem, gde smo napravili originalni model na osnovu iskustva iz Nemačke, Austrije i Švajcarske. Intenzivno uvodimo digitalne modele u obrazovanju, radimo na mreži koja povezuje sve ustanove, opremamo škole digitalnim tablama, računarima i tabletima, obučavamo nastavnike, rekao je Šarčević.

On je ukazao na činjenicu da je Srbija pre dve godine uvela informatiku i programiranje kao obavezan predmet za učenike petog razreda, za šta je pohvaljena na ovogodišnjoj Ministarskoj konferenciji u Parizu.

Implementirali smo program za nadarene učenike za informatiku, svake godine uvećavamo kvote za upis studenata na IT fakultete, promenili smo Zakon o udžbenicima kako bismo uveli i digitalne udžbenike, tokom ove dve godine uveli smo i elektronske dnevnike, a do sredine 2019. završićemo Jedinstveni informacioni sistem u prosveti, rekao je Šarčević.

Kako je podvukao Srbija reformu obrazovanja sprovodi bez velikog novca, iako su susedne zemlje za svoje reforme potrošile i više novca i više vremena.

Dve strane su se saglasile da, nakon potpisivanja Sporazuma o saradnji, bude formirana zajednička ekspertska grupa koja će utvrditi potrebe obrazovnog sistema Burkine Faso.

Dogovoreno je i da se kroz Projekat „Svet u Srbiji“ studentima Burkine Faso omoguće stipendije za sve nivoe studija na fakultetima Univerziteta u Beogradu.