Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa pomoćnicom američkog državnog sekretara za kulturu i prosvetu Meri Rojs sa kojom se saglasio da je veoma značajno unapređivanje saradnje u oblasti obrazovanja i nauke između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Sagovornici su konstatovali da postoji veoma duga istorija kvalitetnih odnosa u nauci, pre svega kroz rad Nikole Tesle i Mihajla Pupina, kao i da je činjenica da je od 2001. do danas više od 2.400 studenata iz Srbije učestovalo u programima studijske razmene sa SAD.

Ministar Šarčević i pomoćnica državnog sekretara Rojs  razgovarali su i o proširenju već postojeće saradnje u oblasti nauke i tehnike, o internacionalizaciji visokog obrazovanja u Srbiji, kao i o zajedničkim aktivnostima sa američkom Nacionalnom naučnom fondacijom (National science foundation).

Gošća iz SAD pohvalila je reforme u obrazovnom sistemu Srbije koji se intenzivno sprovodi poslednje dve godine.

Ona je zahvalila i na učešću Republike Srbije u Fulbrajtovom programu, koji stipendira profesore, istraživače i studente za učešće u obrazovnim programima u inostranstvu.