Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i članovi Sinoda Srpske pravoslavne crkve razgovarali su danas o svim važnim pitanjima u oblasti  douniverzitetskog obrazovanja.

Posebno je bilo reči o statusu nastavnika verske nastave, kao i mogućnostima koje nude novi reformisani planovi i programi nastave i učenja za gimnazijsko obrazovanje i vaspitanje, obogaćeni ponudom izbornih programa među kojima je i program Religije i civilizacije.

Ministar je naglasio, da je dobra vest, da će za veliki broj mladih nastavnika, od naredne godine, biti otvorena mogućnost zasnivanje radnog odnosa na neodređenio vreme, kada se očekuje prestanak zabrane zapošljavanja u javnom sektoru.

Nastavnici verske nastave,  kao i drugi nastavnici, pozvani su, da ponude u programima za jednosmenski rad škole, aktivnosti koje razvijaju odnos učenika prema kulturnom i duhovnom nasleđu naše zemlje, kao i sadržaje važne za jačanje vaspitne funkcije škole, kazao je ministar.

Patrijarh srpski Irinej i članovi Sinoda pozdravili su nameru ministra da zajedničkim delovanjem i saradnjom doprinesu negovanju srpskog kulturnog, duhovnog, etničkog, jezičkog i verskog identiteta „Srba u regionu“.

Na sastanku je bilo reči i o aktuelnoj situaciji na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu, a ministar je podržao pravo Sinoda da utiče na izbor predavača i dekana tog fakulteta uz uvažavanje svih akademskih pravila i poštovanje Statuta Univerziteta i Zakona o visokom obrazovanju.

Sastanku su prisustvovali i episkop bački Irinej, episkop kruševački David, episkop šumadijski Jovan kao i sekretar Sinoda Savo Jović.