Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razgovarao je danas sa ambasadorom Iraka Fahrijem Hasanom Mahdijem Al Isom o unapređenju saradnje dve države u oblasti obrazovanja.

Na sastanku je dogovoreno da predstavnici ministarstava prosvete Srbije i Iraka u što skorije vreme potpišu aneks Memoranduma o saradnji koji datira iz 1959.

Ministar Šarčević je, preko ambasadora Iraka, uputio i poziv ministru prosvete te zemlje, da dođe u Beograd kako bi dogovorili konkretne korake saradnje i potpisali novi memorandum.

On je ambasadoru Al Isi predstavio prednosti dva programa u oblasti visokog obrazovanja za studente iz inostranstva – „Svet u Srbiji“ i „Studiraj u Srbiji“.

Ambasador Iraka je podsetio da je ta država imala veoma težak period ratova i razaranja u poslednje dve decenije tokom kojih je uništena kompletna infrastruktura te zemlje, kao i brojne institucije i univerziteti.

Izgubili smo oko tri miliona građana i sada ponovo krećemo od nule. Zato želimo da ponovo uspostavimo odličnu saradnju sa Srbijom koju smo imali prethodnih decenija, rekao je ambasador.