Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetio je danas obrazovno vaspitne ustanove u Zrenjaninu i razgovarao sa gradonačelnikom Čedomirom Janjićem i predstavnicima kompanija koje su uključene u sistem dualnog obrazovanja.

Ministar Šarčević je izjavio da je usvajanjem Zakona o dualnom obrazovanju, u potpunosti prilagođenog uslovima Srbije, stvorena zakonska osnova da se dualno obrazovanje dalje razvija.

Cilj je da  za narednu školsku godinu modernizujemo 14 obrazovnih profila i uvedemo ih u sistem dualnog i preduzetničkog obrazovanja, rekao je ministar. Osim dualnog obrazovanja povod za posetu Zrenjaninu je i početak rada na planu upisa u srednju školu, novoj  mreži škola,  ali i planovi za razvoj  IT sektora, dodao je Šarčević.

Gradonačelnik Čedomir Janjić istakao je zadovoljstvo činjenicom da je ono što Zrenjanin godinama unazad primenjuje sa poslodavcima kroz stručnu praksu istovremno i strategija Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. Janjić je rekao da su održani veoma važni i konstruktivni sastanci na kojima su privrednici ukazali  da im nedostaju određeni obrazovni profili, pre svega mehanotroničari i trgovci.

Tokom posete Zrenjaninu ministar je obišao Osnovnu školu ”Đura Jakšić”, Tehničku školu, Zrenjaninsku gimnaziju i razgovarao sa Aktivom direktora obrazovno vaspitnih ustanova iz Srednjobanatskog okruga.