Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić obišao je danas Institut za voćarstvo u Čačku, povodom obeležavanja 70. godišnjice od osnivanja. On je zajedno sa predsednikom Republike Tomislavom Nikolićem prisustvovao i svečanoj akademiji povodom godišnjice Instituta. Čestitajući zaposlenima jubilej, ministar Verbić je istakao da država mora da insistira na inovativnosti i inovaciono-razvojnim projektima, te da su i u Strategiji naučnog i tehnološkog razvoja od 2016 – 2020. godine “Istraživanje za inovacije“ , inovacije stavljene na prvo mesto. On je naveo da je potrebno da se više koristi novac iz različitih fondova, te da su milijarde evra neiskorišćene. Ministar je podsetio na trenutne konkurse za finansiranje različitih naučnih projekata, uz napomenu da je uveren da će Institut za voćarstvo bar jednom svojom inovacijom biti pionir u otvaranju vrata inovacija.

Predsednik Republike Srbije Tomislav Nikolić odlikovao je Institut za voćarstvo u Čačku Sretenjskim ordenom trećeg stepena.

„Za državu je od izuzetne važnosti segment licencne zaštite sorti voća. Ne samo zato što je naša razmena na međunarodnom tržištu nauke tako postala vidljivija, već je i prepoznatljivost srpskih sorti postala nezaobilazni brend naše zemlje u svetu”, rekao je Nikolić.

Direktor Instituta za voćarstvo Milan Lukić rekao je da je Institut za voćarstvo po mnogo čemu jedinstvena i prepoznatljiva institucija u našoj zemlji koja je u prethodnom periodu izgradila svoj renome u voćarskoj nauci, ne samo na teritoriji Srbije već i u Evropi i svetu. Svečanosti je prisustvovao i pomoćnik ministra za nauku dr Nikola Tanić, gradonačelik Čačka Milun Todorović, načelnik Moravičkog okruga Slobodan Jolović, predstavnici i predsednici gradova i opština, privrednici i sadašnji i bivši saradnici Instituta.