Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić, u ponedeljak, 8. avgusta 2016. godine posetio je Astronomsku stanicu na planini Vidojevica kod Prokuplja, gde je instaliran najsavremeniji i jedan od najvećih teleskopa na prostoru Jugoistočne Evrope, prečnika ravnog ogledala 1,4 metra.
„Ono čime treba da se pohvalimo i ponosimo u smislu naučne infrastrukture, to je ovaj najmoćniji teleskop i ova astronomska stanica. Na nama je sada da napravimo istraživačku mapu puta, da definišemo koja nam je infrastruktura neophodna da bi Srbija bila konkurentna sa ostalim zemljama u Evropi. Mi želimo da učestvujemo u projektima za koje imamo ljudske kapacitete i finansijska sredstva, a ovo je jedno od takvih mesta koje nam pruža tu mogućnost. Prvi snimci koji su napravljeni novim teleskopom prečnika 1,4 metra pokazuju da je ovo izuzetan instrument sa velikim potencijalom, u šta su se uverili i naučnici iz raznih zemalja, koji su odmah nakon njegovog puštanja u rad ovde održali veliki međunarodni naučni skup. Za ovako kapitalnu opremu, kakva je ovde na Vidojevici, neophodni su i drugi sadržaji, tako da je naredna faza izgradnja paviljona u kojem će biti smešten teleskop. Sredstva za tu namenu već su izdvojena iz budžeta Republike Srbije, izjavio je ministar Verbić.
Novi teleskop nazvan je “Milutin Milanković” , po našem čuvenom naučniku i jedno vreme direktoru Astronomske opservatorije i dvostruko je veći od onih sa kojima su do sada radili srpski astronomi. Prvi snimci sa novog teleskopa već su otišli u svet.
Zamenik direktora Astronomske opservatorije Beograd, Zorica Cvetković je ovom prilikom istakla da je Opservatorija jedina profesionalna ustanova koja se bavi astronomskim istraživanjima u Srbiji , te da je instaliranjem novog teleskopa postala jedna od vodećih i najsavremenijih naučnih stanica ovakve vrste na prostoru Evrope.
„Dugo smo tražili pogodnu lokaciju za istraživanja, jer da bismo imali dobru posmatračku astronomiju, potrebno je da imamo tri ispunjena uslova, a to su dobro, vedro, prozirno nebo, tamno nebo, što je ova lokacija pokazala i dobar teleskop, kakav smo sada i dobili. Iznenađeni smo rezultatima kakve smo dobili nakon prvih snimaka, napravljenih novim teleskopom, koji se mogu meriti sa teleskopima širom sveta. Izgradnjom novog profesionalnog paviljona imaćemo sve uslove da se uključimo u svetske mreže posmatranja, istakla je Cvetković.
Postavljanjem ovog teleskopa omogući će se novi posmatrački projekti, značajni za dalji razvoj astronomije u Srbiji, kao i za buduća uključivanja Astronomske opservatorije u aktuelne, svetske posmatračke programe. Kontrola i nadzor teleskopa vršiće se preko interneta. Na prostoru zapadnog Balkana trenutno ne postoji teleskop sličnih dimenzija koji je sposoban da radi u ovakvom režimu.

Vrednost teleskopa je milion evra, a novac je obezbedila Evropska komisija za istraživanja i inicijativu i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.
Zašto Vidojevica – jer je nebo najtamnije i najpovoljnije za astronomska posmatranja u Srbiji i vidljivost neba je na nivou najboljih posmatračkih mesta na Zemlji, na primer Čilea.
Početak rada teleskopa „Milutin Milanković“ označava početak nove epohe rada Astronomske opservatorije gde će posmatranja astronomskih objekata biti sve značajnija.
Obilasku Astronomske stanice prisustvovali su i dr Milovan Šuvakov, pomoćnik ministra, većnica za obrazovanje, omladinu i sport opštine Prokuplje Maja Ranđelović, kao i predsednik UO Astronomske opservatorije dr Antun Balaž.
Ova atraktivna lokacija privlačna je za naučnike, učenike, studente, turiste, ali ono što nedostaje je putna infrastruktura koja je u veoma lošem stanju.