Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najoštrije osuđuje nasilje nad učenicom Osnovne škole „Jovan Jovanović Zmaj“ u Surdulici 8. oktobra 2020.

Ministarstvo je po prijavi prikupilo sve neophodne podatke i preduzelo mere u skladu sa zakonskim propisima, odnoseći se prema ovom slučaju kao teškom incidentu.

Nakon prikupljenih informacija, nasilje je prijavljeno policiji i nadležnom Centru za socijalni rad. Zaposlenom koji je prekršio mere bezbednosti i dozvolio ulazak trećeg lica na čas (koje je potom izvršilo nasilje) izrečene su zakonske mere i u toku je disciplinski postupak.

Tim za zaštitu od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja u skladu sa procedurom utvrdio je činjenično stanje i u skladu sa njim preduzeo potrebne mere zaštite učenice. U narednom periodu Ministarstvo će pratiti primenu svih izrečenih mera zaštite u školi.

U skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti, Ministarstvo moli sve da odgovorno pristupe posebno jer je nasilje izvršeno nad maloletnim licem.

Škola „Jovan Jovanović Zmaj“ obavestila je u četvrtak, 15. oktobra 2020. godine Ministarstvo da je ekipa jedne televizije neovlašćeno ušla u prostorije škole, a zatim pokušala da uzme izjave od učenika u međusmeni.

Apelujemo na medije da načinom prikupljanja podataka i izveštavanja, ne samo u ovom slučaju, prevashodno vode računa o zaštiti i interesu dece i učenika i postupaju u skladu sa zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

Ministarstvo o svim situacijama nasilja otvoreno razgovara uz poštovanje zaštite podataka o ličnosti i na način koji će preventirati potencijalnu retraumatizaciju učesnika i dalju eskalaciju nasilja.

S obzirom da je svaki oblik nasilja veoma osetljiv i da je reč o složenom društvenom fenomenu, od prevashodne važnosti je da svako, bilo da je u pitanju institucija ili pojedinac, ima svest o porukama koje upućuje javnosti i načinu na koji informiše i izveštava o ovoj temi.