Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević prisustvovao je danas u manastiru Svetog Nikolaja u Soko Gradu svečanom otvaranju tradicionalne 17. manifestacije Moba, koja okuplja srpsku omladinu iz otadžbine i rasejanja.

Mobe su divan običaj i deo tradicije Srpskog naroda, ona je sinonim za zajednički rad i život, rekao je Šarčević i poručio omladini da budućnost posvete duhu i tradiciji svog naroda i da se njihov uspeh u budućnosti ogleda kroz njihova dela.

Dobrodošlicu je učesnicima poželeo i episkop šabački Lavrentije istakavši da bez obzira gde živimo pripadamo jednom duhu i  jednom narodu.

Sedamnaesta  Moba u organizaciji Eparhije Šabačke okupila je preko 120 učenika i studenata iz Srbije, Australije, Italije, Nemačke Crne Gore i mnogih drugih zemalja. Oni će do 05.avgusta imati priliku da se druže i razmene iskustva i znanja kroz sekcije istorije, srpskog jezika, kaligrafije, folklora i hora. Današnjoj svečanosti prisustvovali su i predsednik Odbora za versku nastavu Arhiepiskopije beogradsko-karlovačke , Dragomir Sando, predsednik opštine Ljubovija, Milovan Kovačević kao i brojni crkveni velikodostojnici.

U okviru posete Soko Gradu ministar je obišao muzej posvećen Svetom vladiki Nikolaju i parohijski dom, u kojem se čuva srpska zastava iz vremena Prvog srpskog ustanka. Soko Grad je zadužbina vladike Lavrentija , koji je za vreme svog službovanja u Australiji i zapadnoj Evropi omogućio štampanje mnogih dela vladike Nikolaja.