Izložba posvećena naučnim projektima iz oblasti veštačke inteligencije, koju organizuje Fond za nauku u saradnji sa Centrom za promociju nauke, otvorena je u petak 9. oktobra na Savskom šetalištu na Kalemegdanu.

Izložba će biti dostupna za posetioce do 23. oktobra. Kroz ilustracije nekih od naših najboljih ilustratora na kreativan način je predstavljeno 12 naučnih projekata koje u okviru „Programa za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije“ finansira Fond za nauku. Oblast veštačke inteligencije je izuzetno značajna i ona će u budućnosti doprineti privredi i formulisati nove pravce razvoja nauke.

Otvaranju izložbe, koja je već na samom otvaranju izazvala veliko interesovanje, ispred Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prisustvovali su državni sekretar prof. dr Vladimir Popović, kao i tri resorna pomoćnika ministra.

Priča se o tome kako će to biti razvijeno u Srbiji i da li naši naučnici imaju adekvatan kapacitet za razvijanje ove oblasti, ne samo u znanju već i u resursima druge prirode. Zato je važno da ove projekte predstavimo široj javnosti, izjavila je  Milica Đurić Jovičić, v.d. direktor Fonda za nauku Republike Srbije.

Program podrške razvoju projekata iz veštačke inteligencije je bio izrazito kompetitivnog karaktera, sa čak 70 predloga projekata i recenzentima iz 27 zemalja. Na izložbi je prikazano 12 projekata, koje su članovi Programskog odbora odabrali da budu podržani, i za koje su izjavili da bi bili podržani i u njihovim državama (SAD, V. Britanija, Švajcarska). Posteri na umetnički način oslikavaju predmetna istraživanja. U naredne dve godine naši naučnici će koristiti veštačku inteligenciju za razvoj softverskog sistema za poljoprivredu, kreiranje analitičkih alata za uštedu električne energije, algoritama za razvijanje digitalnog asistenta, razvoj pouzdanijih blokčejn tehnologija, preporučivanje mera za smanjenje štetnosti zagađenja vazduha i druge korisne namene. Na samom otvaranju izložbe, svoje projekte su predstavili prof. dr Zoran Miljković (Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu) i prof. dr Miloš Kovačević (Građevinski fakultet Univerziteta u Beogradu).