O ciljevima i odrednicama nacrta Zakona o nauci i istraživanjima diskutovano je na današnjoj sednici Saveta za saradnju nauke i privrede Privredne komore Srbije, kojim predsedava državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović.

Izneti su problemi koji su se nagomilali u okviru dugogodišnjeg projektnog finansiranja procesa istraživanja, od velikih disproporcija u broju istraživača po pojedinim oblastima, do neravnomernosti u finansiranju između fakulteta i instituta, što ne daje dobre rezultate i postojeće stanje čini neodrživim.

Ako je cilj, a jeste, da se naša zemlja razvija kao ekonomija zasnovana na znanju, onda moramo težiti zdravoj i efikasnoj saradnji nauke i privrede, odnosno načinima i modelima koji će omogućiti proces komercijalizacije rezultata istraživanja, istakao je Popović.

Savet se pored podrške reformskom kursu ovog Zakona, založio za osmišljavanje i zakonsko prepoznavanje baš tih jezgara, kao interfejsa, koji će pomoći suštinsko tehnološko povezivanje istraživanja i industrije, od istraživačkih centara, preko tehnoloških platformi, do naučno-tehnoloških parkova.

Veoma važna tema ove, četvrte po redu sednice Saveta za saradnju nauke i privrede Privredne komore Srbije je bila i privredna saradnja Republike Srbije i CERN-a, u svetlu uspešnog procesa ulaska Republike Srbije u punopravno članstvo ove globalno najvažnije naučne organizacije.