Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević posetili su danas OŠ „Boško Buha“ u Beogradu povodom Nacionalnog dana davanja koji se ove godine obeležava pod sloganom „Škola dobrih ljudi“.

U kampanji povodom Nacionalnog dana davanja prikupljeno je 7,6 miliona dinara za nabavku opreme, „pčelica“ – bi botova, računara, interaktivnih tabli i projektora, kako bi se najmlađima u 30 opština i 60 škola obezbedilo obrazovanje u skladu sa najmodernijim trendovima i učenje na zanimljiv i kreativan način.

Ministar Mladen Šarčević rekao je su ulaganja u prosvetu značajno povećana u poslednje tri godine i da je obrazovni sistem u Srbiji za kratko vreme doživeo procvat.

On je naveo i da je svako dobročinstvo dobro došlo, kao i da su mnoge društveno odgovorne kompanije uključene od samog početka i da su pomagale donirajući računare, sportsku opremu i druge neophodne stvari.

Osim ulaganja u infrastrukturu, opremu tu su ulaganja i u kadrove kroz različite vidove obuke koji se rade u saradnji sa zavodima, Unicefom, Uneskom i drugim organizacijama, kazao je on i naglasio da se sva ulaganja u prosvetu višestruko vraćaju

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da zahvaljujući najmodernijoj opremi deca kroz igru mogu da razmišljaju algoritamski i uče.

Brnabić je ocenila da je Nacionalni dan davanja prilika da se svi zajedno – vlada, civilni sektor, građani, pojedinci, mediji ujedine oko višeg cilja.

Obeležavanju drugog Nacionalnog dana darivanja u OŠ „Boško Buha“ koja se od osnivanja bavi obrazovanjem i vaspitanjem dece sa smetnjama u razvoju, prisustvovali su i predstavnice USAID-a Kimberli Rozen i Srpskog filantropskog foruma Dragana Jovančević, direktor Kancelarije za informacione tehnologije Mihailo Jovanović.

Nacionalni dan davanja je uspostavljen na inicijativu Srpskog filantropskog foruma u okviru Projekta koji finansira USAID, a realizuje Koalicija za dobročinstvo, na čelu sa Fondacijom Ana i Vlade Divac.