Tim  “Vladislav Ribnikar“ iz Beograda osvojio je Nagradu za najbolji nastup (Best Performance Award) na Svetskom takmičenju u edukativnoj robotici (WER) u Šangaju, koji se održavao 15. i 16. decembra.

Osnovci Marko Kolundžija, Igor Stamenković i Ivan Antoković, u pratnji svog mentora Đure Pađanaprogramirali na platformi Kripton 4 i 7 prozvođača Abilix. Oni su se nadmetali su se protiv više od 15.000 učenika iz 50 zemalja.

Tema ovogodišnjeg talmičenja bila je informaciono doba, a učenici su imalizadatak da isprogramiraju robota koji će svojim kretanjem rešiti problem pohranjivanja podataka na server, reciklaže elektronskog otpada, onlajn kupovine, pokretanja navigacije, pokretanja konvergencije sistema.

Na velikom takmičenju učestvovao je i tim „Politehnike – škole za nove tehnologije“,čiji su predstavnici prošle godine na ovom takmičenju osvojili posebnu Nagradu za najbollju prezentaciju svoje zemlje i rada u robotici.

Ovo je drugi put da Srbija ima predstavnike na prestižnom takmičenju u Kini, zahvaljujući programu Bitka za znanje koji sprovodi Fond B92, a posredstvom kojeg su škole u Srbiji na različitim nivoima uključene u proces digitalnog opismenjavanja i učenja programiranja i kodiranja.