Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Banke za razvoj saveta Evrope (CEB) održali su u četvrtak, 15. oktobra 2020. godine video konferenciju o napretku projekta „Obrazovanje za socijalnu inkluziju“.

Projekat se realizuje na osnovu ugovora o zajmu koji je Republika Srbija zaključila sa Bankom za razvoj saveta Evrope. Ukupna vrednost zajma iznosi 28.500.000 evra, dok je rok za realizaciju 31. novembar 2021. godine.

Tehnička misija ovog projekta obuhvatila je analizu postignutih rezultata u realizaciji projekta, status tekućih podprojekata i plan implementacije podprojekata do kraja 2021. godine, kada je planiran završetak svih projektnih aktivnosti.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević  rekao je da zadovoljan stepenom realizacije projekta, ali i kvalitetom izvedenih radova na objektima.

On je istakao da je jedan od prioriteta Ministarstva ulaganje u infrastrukturu i da će u narednom periodu nastaviti ulaganja u učeničke i studentske domove, ali i u fakultete i visoke škole.

Do sada je u okviru projekta „Obrazovanje za socijalnu inkluziju“. investirano u izgradnju, rekonstrukciju i opremanje 13 domova za smeštaj učenika i studenata čime je kapacitet tih ustanova proširen za 2.620 novih mesta.

Investirano je u sedam domova za smeštaj učenička – u Svilajncu, Trsteniku, Kragujevcu, Čačku, Šapcu, Leskovcu, Beogradu čime je obezbeđeno ukupno 1.523 novih mesta za smeštaj učenička.

Investicije u izgradnju, rekonstrukciju i opremanju šest domova za smeštaj studenata realizovane su u Kragujevcu, Subotici, Čačku, Užicu, Paliću i Beogradu gde je kapacitet ustanova povećan za ukupno 1.097 mesta za smeštaj studenata.

U okviru ovog projekta u 2021. godini planirana je izgradnja i opremanje objekata tri učenička doma u Požarevcu, Sjenici i Beogradu. Ovim investicijama biće omogućeno  još 508 novih mesta za smeštaj učenika i 150 novih mesta za studente u Studentskom odmaralištu na Paliću.

Konferenciji su pored ministra Mladena Šarčevića prisustvovali i pomoćnica ministra za studentski i učenički standard i investicije Spomenka Simonić i predstavnici jedinice za upravljanje projektom „Obrazovanje za socijalnu inkluziju“.