Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje i obrazovanje odraslih Aleksandar Pajić i savetnik ministra Nada Vuković, razgovarali su danas sa  predsednikom Evropskog udruženja nastavnika ( AEDE) Silvanom Marseljom i predsednikom Evropskog udruženja nastavnika Srbije ( EUNS) Radetom Zejakom.

Pomoćnik ministra Aleksandar Pajić  rekao  je na sastanku da su vaspitanje i obrazovanje bitni segmenti svakog društva, i dodao da je nastavnik jedan od ključnih faktora  koji može unaprediti obrazovanje u regionu i svetu. Pajić je tokom razgovora istakao spremnost Ministarstva za saradnju sa predstavnicima ova dva udruženja,  i dodao da će saradnja na polju obrazovanja biti produktivna i sve delotvornija, i da je siguran da će ovakav način rada doneti očekivane rezultate.

Predsednik Evropskog udruženja nastavnika Silvano Marselja istakao  da je još od osnivanja cilj udruženja uvek bio da se  Evropa uvede u škole i ojača školstvo kroz promovisanje tolerancije i evropskih vrednosti, kao i prilagođavanje obrazovnog sistema potrebama društva

Tokom sastanka bilo je reči i o projektima u kojima učestvuje Evropsko udruženje nastavnika kao i o projektima u koje su uključeni mladi školarci. „ Započeli smo jedinstvenu priču, koja će trajati, a koja za cilj ima povezivanje mladih kroz projekte, razne programe i obuke “, rekao je predsednik Evropskog udruženja nastavnika Srbije  Rade Zejak. Zejak je napomenuo da će  jačanje partnerstva i saradnje kroz razmenu iskustava zemalja iz regiona i sveta i institucija Republike Srbije jedan od bitnih ciljeva ove organizacije.

Šesta Beogradska gimnazija je bila ovogodišnji domaćin prvog regionalnog susreta gimnazija, a tom prilikom su i potpisani sporazumi o međusobnoj saradnji u oblasti obrazovanja.

Evropsko udruženje nastavnika osnovano je 1956. godine i danas okuplja više od 25. 000 nastavnika na svim nivoima obrazovanja. Ovo udruženje sarađuje sa Evropskom komisijom, Svetom Evrope i UNESKO-m. Države članice imaju svoje nacionalne ogranke, a nacionalni ogranak u Srbiji je osnovan 2014. godine.