Ministar prosvete, nauke  i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednik Kineske akademije nauke Bai Ćunli razgovarali su danas o mogućnostima za proširenje saradnje dve zemlje u oblasti obrazovanja i nauke.

Šarčević je naveo da saradnja Srbije i Kine u oblasti nauke i obrazovanja traje više decenija, ali da je  u poslednjih pet godina u ekspanziji.

Govoreći o saradnji u oblasti obrazovanja Šarčević je podsetio da su prošle godine tri univerziteta iz Srbije potpisala Sporazum o saradnji sa Univerzitetom Đao Tong, kao i da je ranije u okviru Univerziteta u Novom Sadu formiran Institut „Pojas i put“.

Mislim da ćemo naći način da proširimo saradnju. Srbija ima dobre programe za stipendiranje i privlačenje stranih studenata. Bilo bi dobro da se nastavi saradnja među univerzitetima dve zemlje, poput one sa Univerzitetom Đao Tong, kazao je ministar i dodao da instituti iz Srbije priznati i poznati u svetu. 

Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja  Vladimir Popović rekao je da je nivo naučne saradnje dve zemlje izuzetno visok.

Posebno važno je što smo 2016. godine potpisali Memorandum o zajedničkim istraživačko-razvojnim projektima. Trenutno imamo šest velikih projekata koji zajednički finansiraju Republika Srbija i NR Kina. Svi projekti se prema evaluaciji koju smo dobili dobro odvijaju, kazao je on.

Popović je naglasio da ni sa jednom državom Srbija nema takvu vrstu projekata.

Predsednik Kineska akademija nauka Bai Ćunli upoznao je sagovornike sa delatnostima te institucije.

Prema njegovim rečima, Kineska akademija nauka ima 700 akademika iz cele Kine i oko100 instituta sa 70.000 zaposlenih.

On je naveo i da Akademija prirodnih nauka pokriva sva polja prirodnih nauka i da postoji Centar za istraživanje satelitskih tehnologija .

On je naveo da ta institucija stipendira brojne strane studente i da se stipendije dodeljuju za različite nivoe studija, počev od osnovnih akademskih do doktorskih studija.

Mi želimo da ima što više studenata iz Srbije, rekao je on.