Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dr Srđan Verbić obišao je danas Naučni kamion Centra za promociju nauke, koji je postavljen na platou ispred Skupštine grada od 23. do 25 decembra 2015. godine.

Ministar Verbić je naveo da najznačajni deo programa u Naučnom kamionu, a koliko vidimo i najzastupljeniji, je onaj koji se odnosi na školske radionice i rad sa našim osnovcima. Dodatni sadržaji, interakcija i znanje koje ovde đaci mogu da steknu pomoći će i nastavnicima u njihovom daljem radu – rekao je ministar Verbić nakon obilaska Naučnog kamiona.

On je rekao da će veliki korak što se tiče finansiranja nauke biti rešen usvajanjem Zakona o naučno istraživačkoj delatnosti, što se očekuje iduće nedelje.

Ministar je rekao da je novac obezbeđen za nauku budžetom za 2016. godinu ipak veći nego što je bilo predviđeno u ovoj godini.

„Mislim da ćemo ovog puta biti u stanju da podignemo sredstva namenjena direktno za materijalne troškove što smatramo da je najveći problem naše nauke, odnosno to što nema novca za laboratorijsku opremu, repromaterijal. Mislim da ćemo ovog puta  imati načina i sredstava da to povećamo“, kazao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Direktor Centra za promociju nauke Nemanja Đorđević je rekao da Naučni kamion Centra za promociju nauke je pokretna laboratorija, učionica i izložbeni prostor domaće proizvodnje.

Osmišljen je tako da može da stigne u sve delove Srbije i približi nauku građanima kroz različite programe koji se u njemu održavaju.Zahvaljujući Naučnom kamionu CPN, nakon Beograda, kultura nauke putuje u sve krajeve Republike Srbije. Time se ostvaruje jedna od najboljih ideja našeg doba – da znanje u 21. veku postane dostupno svim građanima Srbije – rekao je Đorđević.

Na prvom spratu kamiona predstavljen je i novi, treći broj naučnopopularnog časopisa „Elementi“ čija je tema broja ”Kako je horoskop izgubio moć”. Na prvom spratu kamiona CPN predstavlja izložbu „Spektri“ sa zanimljivim, interaktivnim eksponatima koji predstavljaju razne delove elektromagnetnog spektra.

Drugi sprat Naučnog kamiona rezervisan je za organizovane školske radionice „Talasanje svetlosti“, gde će đaci na praktičnim eksperimentima i zabavnim rukotvorinama učiti o elektromagnetnim talasima. U okviru večernjeg programa, CPN organizuje seriju naučnopopularnih predavanja o svetlosti, ali i o drugim temama, kao što je holografija i kvantni Deda Mraz. Kamion je otvoren za posetioce od 10 do 20 časova. Ulaz je slobodan.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Print this page
WP-Backgrounds by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann