Razvoj digitalne pismenosti i digitalnih sposobnosti dece, koja će na internetu da budu bezbedna jedan je od prioriteta Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, poručila je danas pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje Vesna Nedeljković.

Nedeljković je, na predstavljanju digitalnog vodiča za bezbednost dece na internetu u Srbiji „Deca i internet – pametno od početka“, rekla da je cilj Ministarstva da deca budu informisana, aktivna i bezbedna na internetu, a da digitalne tehnologije koriste na kvalitetan način i za učenje.

Ona je konstatovala da je izazov kako pružiti maksimalnu korist interneta za svako dete, a istovremeno da se ublaži mogućnost štete koja može da nastane zbog nasilja na toj mreži.

Pomoćnica ministra je podsetila i da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 2017. razvilo “Okvir digitalnih kompetencija nastavnika” koji služi kao okvir za rad na osnaživanju digitalnih kompetencija nastavnika.

Prema rečima direktorke Unicefa u Srbiji Ređine De Dominićis deca počinju da koriste digitalne uređaje i internet u sve ranijem dobu, dok roditelji, vaspitači i učitelji nemaju dovoljno znanja i veština da ih usmere da digitalnu tehnologiju koriste na konstruktivan način.

Ovaj digitalni vodič im nudi mnoštvo konkretnih saveta, kao i rečnik za digitalno doba, a deci su dostupni edukativni crtani filmovi, kao i mogućnost da kroz kviz  provere svoje  znanje iz digitalne pismenosti,  istakla je De Dominićis.

Ona je posebno zahvalila kompaniji Telenor koja je partner Unicefa tokom niza godina u naporima da se stvori bezbedno digitalno okruženje za decu.

Privatni sektor, posebno iz oblasti tehnologije i telekomunikacija, ima posebnu odgovornost i jedinstvenu mogućnost da oblikuje uticaj digitalne tehnologije na decu, smatra generalni direktor Telenora Srbija Majk Mišel.

U Telenoru, strateški  se bavimo temom bezbednog  korišćenja interneta i digitalnih tehnologija od strane dece i mladih. Od 2012. do danas, edukovali smo više od 35.000 dece o bezbednom ponašanju na internetu, uz snažnu podršku Vlade, Unicefa i brojnih partnera. Digitalni vodič koji smo danas lansirali pruža  praktično znanje i dostupno je svakom roditelju, nastavniku i detetu u samo nekoliko klikova, izjavio je Mišel.

Jelena Žunić Cicvarić iz Užičkog centra za prava deteta je objasnila da vodič doprinosi zaštiti i ostvarivanju prava deteta koja su, u četvrtoj digitalnoj revoluciji, u velikom izazovu.

To se odnosi na pravo deteta na zaštitu od nasilja i diskriminacije,  zaštitu od štetnih i neprimerenih sadržaja, zaštitu privatnosti, ali i prava na slobodu izražavanja i  dostupnost informacija koje su značajne za dečji razvoj, pravo na kvalitetno obrazovanje, igru, slobodno vreme i kulturne aktivnosti, poručila je Žunić Cicvarić.

Digitalni vodič za bezbednost dece na internetu biće korišćen u školama i  predškolskim ustanovama, kao i udruženjima roditelja i vaspitača širom Srbije.

Dostupan je svim zainteresovanim roditeljima na linku http://digitalni-vodic.ucpd.rs/.