Pomoćnica ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje Vesna Nedeljković izjavila je danas da je polaganje probnog završnog ispita iz matematike juče svuda prošlo bez ikakvih problema i da su učenici ocenili da je test bio „prilično ozbiljan“.

Kako je rekla, ocena učenika i nastavnika je da je test srpskog jezika bio najlakši.

Iz kombinovanog testa ih pomalo brine hemija, rekla je Nedeljković novinarima nakon obilaska  učenika osmog razreda OŠ „Pavle Savić“ u Mirijevu koji su danas polagali kombinovani test i test iz srpskog jezika u okviru probnog završnog ispita.

Prema njenim rečima, bolje je da svaki od ovih testova bude ozbiljan, da deca shvate ozbiljnost završnog ispita i da imaju vremena da nauče sve ono što nisu imali vremena da do sada savladaju.

I za nastavnike je veoma dobro jer je dobar pokazatelj šta treba da rade sa decom. Ovo testiranje treba shvatiti kao krajnje podsticajno i za decu i nastavnike. Nikako kao vrstu provere. Ovde nemamo pravo da ocenjujemo i procenjujemo ili da na osnovu ovog probnog ispita bilo kako utičemo na ocenu deteta i u tom smislu treba relaksirati i decu i roditelje, navela je ona.

Nedeljković je ukazala da ovo testiranje proverava postignuća i daje dobre smernice za završni ispit.