Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić istakao je danas na sastanku sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom da Srbija ceni snažnu podršku Nemačke evropskoj budućnosti naše zemlje, kao i razvoju ovdašnje privrede i prilagođavanju obrazovnog sistema njenim potrebama.

Ministar je rekao da je Srbija uz podršku Nemačke, a u saradnji sa GIZ-om,  ušla u reformu srednjeg stručnog obrazovanja i razvila obrazovne profile u oblasti ekonomije i posebno istakao podršku Nemačke u kreiranju nacionalnog modela dualnog obrazovanja.

Naš obrazovni sistem po dualnom modelu obrazuje 2.700 prošle godine upisanih učenika, na razvoju dualnog obrazovanja sarađujemo, a sa nemačkim kompanijama poput  kompanije MTU Maintenance Srbija. Zahvaljujući ovoj saradnji učenici iz Vazduhoplovne akademije sticaće praktična znanja u ovoj kompaniji», rekao je Ružić.

Ministar i ambasador su konstatovali da se procedura za otvaranje  nemačke škole u Beogradu privodi kraju i da će ova škola koju će moći da pohađaju i đaci iz Srbije, biti veoma značajna za decu radnika iz Nemačke koji su zaposleni u brojnim i velikim nemačkim kompanijama koji posluju u Srbiji.

Sve je više kompanija iz Nemačke koje ulažu ili žele da ulažu u Srbiju“, rekao je tim povodom ambasador Šib.