Železnička tehnička škola u Beogradu i nemačka kompanija Lenderban (Die Länderbahn GmbH) potpisali su danas u Beogradu ugovor o saradnji koji će da omogući unapređenje obrazovanja mladih stručnih kadrova u oblasti železničkog saobraćaja.

Kako su objasnili predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i nemačke kompanije čije je sedište u bavarskom gradu Fihtah, partnerstvo predviđa modernizaciju nastavnih sredstava, tehnike i učila Železničke škole, kao i podršku realizaciji praktične nastave u Srbiji.

Istovremeno to je i prilika za učenje nemačkog jezika, studijske posete i usavršavanja nastavnika i učenika u Nemačkoj, rekao je posebni savetnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Aleksandar Pajić, nadležan za poslove srednjeg obrazovanja i obrazovanja odraslih. 

Prema njegovim rečima potpisivanjem ugovora o saradnji stvara se prilika da se učenicima Železničke tehničke škole, koji se školuju za poslove mašinovođe, predstavi najviši evropski standard u toj oblasti, kako bi stečeno znanje i veštine kasnije upotrebili za modernizaciju železničkog sistema u Srbiji.

Radujem se što je došlo do uspostavljanja saradnje između najveće stručne škole za oblast železničkog saobraćaja u Srbiji i jedne velike nemačke železničke kompanije. Verujem da će  ova saradnja u velikoj meri unaprediti kvalitet obrazovanja koji Železnička tehnička škola  pruža svojim učenicima, rekao je Pajić.

Direktor Lenderbana Volfgang Poleti (Wolfgang Pollety) istakao je da je ta kompanija spremna da, nakon uspešno završenog školovanja u Srbiji, određenom broju učenika ponudi i mogućnost daljeg usavršavanja u železničko-školskom centru kompanije.

Ovaj ugovor predstavlja osnovu za dugoročnu saradnju, koja treba da donese izuzetnu dobrobit obema stranama, izjavio je Poleti.

Načelnica ekonomskog odeljenja Ambasade Nemačke u Srbiji Katrin Čiganovski pozitivno je ocenila novonastalo partnerstvo.

Ovaj sporazum otvara mogućnost odgovornoj saradnji u obrazovanju stručnog kadra u oblasti železnice od koje svi mogu da imaju korist, zaključila je Čiganovski.

Saradnju Železničke tehničke škole i Lenderbana podržali su i Nemačko-srpska privredna komora i Gete Institut u Beogradu.