Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije Mladen Šarčević najavio je danas da će od novembra biti formirana posebna budžetska linija za za unapređenje vrednovanja nauke i visokog obrazovanja.

Šarčević je novinarima u Predsedništvu Srbije, posle susreta predsednika Aleksandra Vučića s najcitiranijim srpskim naučnikom u svetu, matematičarem Stojanom Radenovićem, najavio da će se posebna linija formirati prilikom izrade redovnog rebalansa republičkog budžeta.

Imaćemo posebnu budžetsku liniju za osnaživanje  i unapređenje vrednovanja nauke i visokog obrazovanja’, odnosno radova na listi citiranosti. Novu budžetsku liniju će Univerzitet moći da koristi pod uslovima koje dogovorimo. To znači da će neko ko radi u inostranstvu takođe moći da objavljuje radove preko Beogradskog univerziteta, rekao je Šarčević.

On je najavio da će se tim povodom uskoro sastati s rektorkom Beogradskog univerziteta Ivankom Popović.

Ministar je objasnio da je profesora Radenovića pozvao da svojim znanjem i iskustvom doprinese i bude deo tima za izradu Strategije razvoja nauke i obrazovanja za period 2020-2030., podsetivši na to da je Skupština Srbije usvojila Zakon o fondu za nauku i Zakon o nauci i istraživanjima, te da je naučnicima omogućeno da imaju sigurna primanja.

Kada je reč o citiranosti naučnika, Šarčević je naveo da ih ima u oblasti matematike i medicine, ali i da bi trebalo da ih bude više iz društvenih nauka.

Više puta sam izjavio da ulazimo u 5.0 revoluciju, a to je filozofska revolucija društvenih nauka koje menjaju svest, rekao je ministar.