Okrugli sto sa temom „Mesto umetničkih istraživanja u kontekstu visokog obrazovanja – perspektive i pravci razvoja” održan je u četvrtak, 5. novembra 2020. godine u Svečanoj sali Rektorata Univerziteta umetnosti.

Marina Soković, pomoćnik ministra za nauku govorila je o uspešnoj saradnji Ministarstva sa Univerzitetom umetnosti.

Dosta je urađeno na integraciji umetnika-istraživača u naučnu zajednicu, što je omogućeno donošenjem novog Zakona o nauci i istraživanjima, navela je Soković.

Prema rečima Marine Soković, sa rektorom Univerziteta umetnosti prof. dr Mirjanom Nikolić, dogovorene su dalje aktivnosti na privlačenju mladih umetnika da se bave istraživanjima u umetnosti i nauci, otvaranje registra istraživača za umetnike, kao i raspisivanje poziva za mlade istraživače.

Prof. dr Mirjana Nikolić, rektor Univerziteta umetnosti istakla je dobru saradnju sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Dejan Vračarević, doktorand na programu Digitalna umetnost interdisciplinarnih studija Univerziteta umetnosti, kao uvod u Okrugli sto,  održao je prezentaciju doktorskog umetničkog projekta “Sjajan trenutak u raskoraku: mapirana projekcija u prostorno ograničenim uslovima“

Skupu su prisustvovali predstavnici umetničkih fakulteta univerziteta u Beogradu, Novom Sadu, Prištini, Tempus fondacije, Centra za promociju nauke,  Inicijative „Digitalna Srbija“, Akademije umetnosti iz Banja Luke, nevladinih organizacija i drugi.