U Institutu za rudarstvo i metalurgiju otvoreno je novo postrojenje za rafinaciju plemenitih metala. To je poluindustrijsko postrojenje za rafinaciju plemenitih metala, čime će se poboljšati izdvajanje plemenitih metala iz rude. 

Postrojenje, koje je finansirano iz sopstvenih sredstava ovog izuzetno uspešnog instituta, su pustili u rad  državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović  i dr direktor instituta Mile Bugarin.

Tom prilikom održan je sastanak delegacije ministarstva, u kojoj je bio i pomoćnik ministra dr Saša Lazović, sa članovima Naučnog veća instituta, kao i sa mladim istraživačima. Tokom razgovora bilo je reli o planovima naučnoistraživačkog rada za narednu godinu, kao i o problemima i dilemama koje opterećuju istraživače u svakodnevnom radu.

Delegacija Ministarstva je obišla i jedan deo laboratorija Instituta za rudarstvo i metalurgiju, i tom prilikom se uverila u kapacitete instituta, kao i u brzinu kojom se institut razvija. To je svakako zasluga rukovodstva Instituta za rudarstvo i metalurgiju. Pored podrške države, koja se ogleda i u stalnom uključivanju novih istraživača u projekte instituta, institut je uspeo da prethodnih godina izdvoji značajna sredstva za nabavku opreme i sigurno predstavlja jedno od najboljih mesta za rad i razvoj istraživača u Republici Srbiji.

Link sa događaja otvaranja postrojenja:

 https://www.youtube.com/watch?v=Lo_ghLI3MNE&feature=youtu.be