Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić sastala se  u Valjevu i Šapcu sa direktorima srednjih stručnih škola Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga i razgovarala o unapređivanju plana upisa na dualne obrazovne profile u školskoj 2021/2022 godini.

Dualnim obrazovanjem mladi imaju priliku da uče u kompanijama. Niko od predstavnika kompanija, kada budu hteli da se zaposle, neće ih pitati da li imaju radno iskustvo. U dodatku diploma će pisati broj sati i u kojoj kompaniji su sticali znanja kroz rad. Učenje na dva mesta je najkvalitetniji model nastave. Očekujem od svih direktora koji su sa mnom razgovarali da će ovaj plan upisa za narednu školsku godinu unaprediti “ rekla je Grujićeva.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković istakao je značaj dualnog obrazovanja za grad Valjevo i ceo Kolubarski okrug, jer dualno obrazovanje pruža mogućnost mladima da u istom i ostanu.

Tehnička škola je u sistemu dualnog obrazovanja od 2017. godine, a Vlada Republike Srbije osniva trening centar, gde će se pored formalnog obrazovanja, odvijati obuke i prekvalifikacije, pomoću kojih će mladi ostvariti i praktična i teorijska znanja, koja će im omogućiti bolju zaposlenost, “ rekao je Gojković.

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić izjavio je da je naš obrazovni sistem dobar, ali je takođe istakao da sve obrazovne ustanove, koje imaju uslove, treba da ugrade dualno obrazovanje u svoj sistem.

Grad Šabac podržaće dualno obrazovanje i nadam se da će ceo okrug iskoristiti potencijal naših privrednika i da će privrednici biti zainteresovani za učenike koji će tokom svog školovanja steći sva ona znanja i veštine koja su im potrebna da se uključe u proces rada”, rekao je Pajić.