Pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje i vaspitanje prof. dr Gabrijela Grujić održala je sastanak sa direktorima 35 srednjih stručnih škola Grada Beograda na kome se razgovaralo o unapređivanju plana upisa na dualne obrazovne profile u školskoj  2021/2022 godini.

Cilj je da zajednički unapredimo plan upisa. Kao što nam je važan razvoj dualnog obrazovanja u centralnim beogradskim opštinama, tako nam je važan razvoj i u svim ostalim beogradskim opštinama, zbog čega je i održan današnji sastanak. Nastavlja se zainteresovanost kompanija za dualno obrazovanje poput Telekoma, u kome se realizuje učenje kroz rad za dualni obrazovni profil Monter telekomunikacionih mreža, a uključena su i javna preduzeća kao što su EPS u Lazarevcu, JKP Toplovod Obrenovac i JKP Beogradski vodovod i kanalizacija. U Beogradu se u srednjem stručnom obrazovanju trenutno školuje 64 % učenika. Prema preliminarnim rezultatima, imamo 3.300 otvorenih mesta za narednu školsku godinu. Ukoliko uspemo da realizujemo ovaj plan, biće oko hiljadu mesta više u odnosu na prošlu godinu „, rekla je Grujićeva.

Gradonačelnik Beograda prof dr. Zoran Radojičić istakao je da je tim koji radi na dualnom obrazovanju unapredio i napravio Master plan, u kome je navedeno kako smo naš nacionalni model prilagodili svetskim standardima.

Društva koja žele da napreduju moraju sa jedne strane da naprave obrazovni sistem koji će učenike vrlo brzo učiti novim veštinama, a sa druge strane važno je da učenici obrazovanjem steknu naviku da čitav život uče. Deset hiljada đaka je trenutno u sistemu dualnog obrazovanja. Imamo veliki broj zainteresovanih privrednih subjekata, ali i lokalna samouprava ima svoj značaj. Vizija i strategija razvoja određenih lokalnih samouprava, u krajnjoj liniji i čitave države, trebalo bi da predvidi koja nam zanimanja trebaju u budućnosti “, rekao je Radojičić.

Na sastanku, u svečanoj sali Skupštine Grada Beograda, predstavljen je i video – snimak o Master planu, dokumentu za praćenje i unapređenje razvoja dualnog obrazovanja, koji je videlo čak 126 učesnika različitih zemalja na ovogodišnjoj CEMETS konferenciji pod rukovodstvom eksperta prof. dr Ursule Renold. Podršku Master planu dao je svojim obraćanjem u video – snimku Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, ističući značaj i aktuelnost ove teme u Srbiji, kao i u svetu.