Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i pomoćnik ministra Viktor Nedović prisustvovali su danas svečanosti povodom Dana Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), koja obeležava 178 godine postojanja.

Ukazom kneza Mihajla 19. novembra 1841. godine formirano je Društvo srpske slovesnosti na predlog dva velikana, Jovana Sterije Popovića i Atanasija Nikolića.

Predsednik Srpske akademija nauka i umetnosti Vladimir Kostić pozvao je u svom obraćanju akademike da „istraju u očuvanju načela i principa – kamena-temeljca“ te ustanove ističući da značaj institucije prevazilazi svakog člana akademije.

Pred Akademijom je, u ovim vremenima podela, sučeljavanja i otvorenih vređanja, gotovo prosvetiteljska obaveza da sopstvenim ponašanjem i praksom ukaže da je moguće u suprotstavljanju mišljenja sačuvati poštovanje za sagovornika, pa i radoznalost da se čuje drugačije mišljenje. Ta linija do sada, sa zadovoljstvom konstatujem, nije pređena, kazao je on na svečanosti u Beogradu.

Svečanosti povodom Dana SANU prisustvovali i rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović, patrijarh srpski Irinej i predsednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske Rajko Kuzmanović.