Dan Univerziteta u Beogradu obeležen je danas u Botaničkoj bašti „Jevremovac“ svečanom zajedničkom sednicom Senata i Saveta Univerziteta kojoj je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

On je tom prilikom ocenio da je dosadašnja  saradnja ministarstva sa Univerzitetom u Beogradu, ali i drugim univerzitetima u Srbiji bila „plodonosna“.

Kao primer te saradnje, naveo je rad na zakonima, ali i na osnivanju Nacionalnog tela za akreditaciju i proveru kvaliteta i Agencije za kvalifikaciju.

Zajednički radimo na ozbiljnoj strategiji obrazovanja i nauke, ne samo do 2027. godine već pokušavamo da zaokružimo celinu do 2030. godine, rekao je ministar i dodao da je izmenama Zakona o visokom obrazovanju Univerzitet u Beogradu dobio status institucije od nacionalnog značaja.

Šarčević je rekao da je Univerzitet u Beogradu bio matica mnogih univerziteta i da je 212 godina postojanja veoma značajan jubilej.

Rektorka Beogradskog univerziteta Ivanka Popović najavila je danas da će Univerzitet u narednim semestrima više uložiti u nastavu na daljinu.

Ona je ocenila da su novu praksu studenti „prigrlili sa entuzijazmom“.

Rektorka je sumirajući godišji rad, kao važnu stavku istakla članstvo Univerziteta u evropskoj alijansi (Circle).

Tokom prošle godine smo se udružili, uspešno se prijavili na poziv Evropske komisije i u julu dobili dobru vest, kazala je ona.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović uručila je danas počasna zvanja „profesor emeritus“ onima koji su se istakli naučnim i pedagoškim radom i stekli međjunarodnu reputaciju.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, predsednik SANU Vladimir Kostić, sadašnji i nekadašnji dekani i rektori, profesori univerziteta, kao i drugi predstavnici akademske zajednice.

Dan Univerziteta se obeležava u znak sećanja na početak rada Velike škole koju su 1808. godine osnovali Dositej Obradović i Ivan Jugović čime je započeto visoko obrazovanje u Srbiji.