Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Ana Langović Milićević obratila se danas na Svečanoj akademiji povodom 60. godišnjice i Dana Univerziteta u Novom Sadu. Ona je čestitajući Dan Univerziteta, istakla da Univerzitet u Novom Sadu ima razvijenu naučnu infrastrukturu i snažan inovativni potencijal, a da studenti postižu vrhunske rezultate u mnogim oblastima.

Ministarstvo prosvete nauke i tehnološkog razvoja, snažno podržava rad Univerziteta u Novom sadu i pomaže u njegovom daljem razvoju. Želimo da ovaj univerzitet gradi svoju budućnost zajedno sa ostalim institucijama koje pripadaju jedinstvenom naučnom i obrazovnom prostoru Evrope, i da što aktivnije sarađuje i sa institucijama iz drugih delova sveta i regiona. Upravo iz svih navedenih razloga Vlada Republike Srbije i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pozdravljaju sve inicijative koje predstavljaju značajan podsticaj studentima da budu što uspešniji prilikom studija, a sve u cilju kreiranja preduslova za obrazovanje budućih vrhunskih stručnjaka kojima ćemo se svi mi građani Republike Srbije ponositi, navela ja Langović Milićević.

Prema njenim rečima, Univerzitet u Novom Sadu predstavlja jedno od najvećih obrazovnih i naučnih središta Srbije, sa više od 50.000 studenata i 5.000 zaposlenih na 14 fakulteta, i tri instituta u četiri istorijska univerzitetska grada, Novom Sadu, Somboru, Subotici i Zrenjaninu.

Ponosni smo na to što se u okviru Univerziteta realizuje gotovo 400 akreditovanih studijskih programa  na nivou osnovnih, master, specijalističkih i doktorskih studija, čiji su nosioci fakulteti i Univerzitetski centar za interdisciplinarne i multidisciplinarne studije i istraživanja. Studijski programi su savremeni i prate razvoj nauke, navela je Langović.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Jakšić uručio je zahvalnicu Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za izuzetan doprinos i dugogodišnju kontinuiranu podršku razvoju Univerziteta i njegovih članica u oblasti visokog obrazovanja, naučnoistraživačkog rada i saradnje sa privredom.

Predsednik Pokrajinske Vlade Igor Mirović naveo je da da je reč o najznačajnijoj obrazovnoj i naučnoj ustanovi u Vojvodini, koja već šest decenija okuplja snažnu naučnu, obrazovnu i istraživačku zajednicu.

Univerzitet u Novom Sadu, koji je pokretač i nosilac razvoja u svim oblastima društvenog života, ne samo u našoj pokrajini nego i šire, počiva na važnim principima kao što su akademska čestitost, odgovornost i postojanost kriterijuma. Zato nakon 60 godina od osnivanja, Novosadski univerzitet zauzima u našem društvu i međunarodnim okvirima mesto kakvo i zaslužuje, rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, Pokrajinska vlada je u protekle četiri godine konkretnim projektima i izdvajanjem znatnih sredstava podržala razvoj Univerziteta.

U okviru te podrške svakako jedan od najznačajnijih projekata jeste izgradnja Naučno-tehnološkog parka, za čiju ćemo drugu, završnu fazu radova, narednih dana potpisati ugovor, a tokom leta očekujemo i početak radova na izgradnji Instituta „Biosens“, naveo je Mirović i dodao da je pripremljen i projekat za izgradnju Studentskog kulturnog centra.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu Dejan Jakšić istakao je da je Univerzitet postao respektabilna institucija.

Za ovih 60 godina Univerzitet je postao respektabilna institucija, u čijem sastavu su 14 fakulteta i tri naučna instituta. Pored svega, ipak, najveća vrednost Novosadskog univerziteta jesu ljudi, više od 5.000 zaposlenih i preko 50.000 studenata, izjavio je Jakšić.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i rektor Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović pomoćnik ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za visoko obrazovanje Bojan Tubić, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost Zoran Milošević, pokrajinski sekretar za finansije Smiljka Jovanović.