Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja objavilo je publikaciju  „Nacionalni model dualnog obrazovanja – put u budućnost Srbije“ koja predstavlja značajan materijal u informisanju učenika pri odabiru budućeg zanimanja.

 Publikacija koja je objavljena u elektronskoj formi za vreme vanrednog stanja sadrži pregled razvoja dualnog obrazovanja u protekle četiri godine, zakonodavnu regulativu, prednosti ovog modela i način realizacije nastave, kao i vodič kroz dualno obrazovanje za učenike, roditelje i kompanije. U publikaciji je objavljen i pregled rezultata u oblasti dualnog obrazovanja koje je Republika Srbija ostvarila uz podršku austrijske, nemačke i švajcarske Vlade.

Izjave podrške u publikaciji su dali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, predsedavajuća Katedre za obrazovne sisteme švajcarskog Federalnog instituta tehnologija (ETH) Ursula Renold, izvršni član odbora i šef sektora za usluge, dualno obrazovanje i komunikacije Nemačko-srpska privredna komora Martin Knap, specijalista za stručno obrazovanje i socijalnu inkluziju Lida Kita i Melina Šnajder iz Austrijske federalne privredne komore.

Publikacija čiji je priređivač pomoćnik ministra Gabrijela Grujić izrađena je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Švajcarske agencije za razvoj i saradnju.

Publikaciju možete preuzeti na sledećem linku: http://www.mpn.gov.rs/wp-content/uploads/2020/05/Nacionalni-model-dualnog-obrazovanja-za-odobrenje-za-stampu1.pdf