Obrazovanje odraslih

  • VAŽNO OBAVEŠTENjE:

 

Vlada Republike Srbije je dana 6. septembra 2018. godine, Odlukom 05 broj: 02-7912/2018-02 osnovala Agenciju za kvalifikacije.

 Postupak za sticanje statusa javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA) za pravno lice (druga ustanova, javna agencija, javno preduzeće, organizacija nadležna za poslove zapošljavanja, agencija za zapošljavanje, privredno društvo, nosioci poslova profesionalne rehabilitacije, preduzetnik, sindikat, udruženje, stručno društvo, organizacije za obrazovanje odraslih (narodni, radnički, otvoreni univerzitet, univerzitet za treće doba i dr.), centri i organizacije za stručno usavršavanje, za učenje stranih jezika, informaciono-komunikacione tehnologije, za obuku i razvoj ljudskih resursa, za obuku vozača, privredna komora, centar za karijerno vođenje i savetovanje, udruženje poslodavaca, kulturno-obrazovni centar, dom kulture – u daljem tekstu: druga organizacija) od 05. aprila 2019. godine vrši Agencija za kvalifikacije u skladu sa Zakonom o Nacionalnom okviru kvalifikacija Republike Srbije („Službeni glasnik RS“, br. 27/18).

 Postupak za izdavanje odobrenja radi sticanja statusa JPOA druga organizacija pokreće podnošenjem zahteva za sticanje statusa JPOA Agenciji za kvalifikacije, Centar za akreditaciju JPOA, Majke Jevrosime 51, Beograd .

Bliže informacije možete dobiti putem telefona  064/868-1447 i  064/868-1454 ili putem imejla agencija@azk.gov.rs

 Sve informacije o postupku za sticanje statusa JPOA biće objavljene na sajtu: www.azk.gov.rs


Obrazovanje odraslih je deo jedinstvenog sistema obrazovanja Republike Srbije, koji obezbeđuje odraslima tokom celog života sticanje kompetencija i kvalifikacija potrebnih za lični i profesionalni razvoj, rad i zapošljavanje, kao i društveno odgovorno ponašanje.

Obrazovanje odraslih ostvaruje se kao formalno obrazovanje, neformalno obrazovanje i informalno učenje.

Odraslima je omogućeno  da u skladu sa svojim mogućnostima biraju put sticanja obrazovanja i obučavanja i dolaženja do kvalifikacije:

formalnim putem – kroz školski sistem , upisom u određeni program obrazovanja u statusu redovnog učenika ( ako je mlađi od 17. godina ) ili u statusu vanrednog polaznika (ako je odrastao stariji od 17 godina ) i /ili

neformalnim putem kroz sistem obučavanja kod Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA ) (bilo da se radi o ustanovi ili drugoj organizaciji )

Formalno obrazovanje odraslih obuhvata osnovno i srednje obrazovanje i realizuje se u verifikovanim osnovnim školama, skolama za osnovno obrazovanje odraslih, srednjim školama i srednjim školama za obrazovanje odraslih .

Neformalno obrazovanje odraslih su organizovani procesi učenja odraslih na osnovu posebnih programa, a u cilju  sticanja znanja i veština usmerenih na lični razvoj, rad i zapošljavanje i socijalne aktivnosti. Odobreni programi neformalnog obrazovanja realizuju se u osnovnim i srednjim školama koje imaju status javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih za konkretne aktivnosti obrazovanja odraslih i kod druge organizacije koja ima status javno priznatog organizatora za konkretne aktivnosti obrazovanja odraslih ( JPOA), a u skladu sa posebnim zakonom i podzakonskim aktima koji bliže uređuju ovu oblast.

011/363-1565 Nemanjina 22-26
011/268-4735 3 sprat, C krilo,
  kancelarija broj 20

Zakon o obrazovanju odraslih

Strategija razvoja OO

l

Spisak javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih akreditovanih od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR), Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice (PSOUNZ) i Agencije za kvalifikacije (AZK)

Preuzmite SPISAK

 

Materijali za polaznike Programa
  • Materijali za polaznike I ciklusa
  • Materijali za polaznike II i III ciklusa

(Kako su fajlovi preveliki, molimo Vas da nam pošaljete upit na odrasli@mpn.gov.rs i odmah ćemo Vam ih proslediti)

Procedura za izdavanje odobrenja za sticanje statusa JPOA

Informaciju o proceduri za izdavanje odobrenja za sticanje statusa JPOA možete preuzeti OVDE.

Druga šansa, jer vreme je

U okviru projekta „Druga šansa" sprovedeno je Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih (FOOO) za 4.000 odraslih učesnika preko 15 godina starosti, bez završe...

© 2016. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 〉 Sadržaj sajta dostupan je za preuzimanje.