Obrazovanje odraslih

Obrazovanje odraslih je deo jedinstvenog sistema obrazovanja Republike Srbije, koji obezbeđuje odraslima tokom celog života sticanje kompetencija i kvalifikacija potrebnih za lični i profesionalni razvoj, rad i zapošljavanje, kao i društveno odgovorno ponašanje.

Obrazovanje odraslih ostvaruje se kao formalno obrazovanje, neformalno obrazovanje i informalno učenje.

Odraslima je omogućeno  da u skladu sa svojim mogućnostima biraju put sticanja obrazovanja i obučavanja i dolaženja do kvalifikacije:

formalnim putem – kroz školski sistem , upisom u određeni program obrazovanja u statusu redovnog učenika ( ako je mlađi od 17. godina ) ili u statusu vanrednog polaznika (ako je odrastao stariji od 17 godina ) i /ili

neformalnim putem kroz sistem obučavanja kod Javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih (JPOA ) (bilo da se radi o ustanovi ili drugoj organizaciji )

Formalno obrazovanje odraslih obuhvata osnovno i srednje obrazovanje i realizuje se u verifikovanim osnovnim školama, skolama za osnovno obrazovanje odraslih, srednjim školama i srednjim školama za obrazovanje odraslih .

Neformalno obrazovanje odraslih su organizovani procesi učenja odraslih na osnovu posebnih programa, a u cilju  sticanja znanja i veština usmerenih na lični razvoj, rad i zapošljavanje i socijalne aktivnosti. Odobreni programi neformalnog obrazovanja realizuju se u osnovnim i srednjim školama koje imaju status javno priznatog organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih za konkretne aktivnosti obrazovanja odraslih i kod druge organizacije koja ima status javno priznatog organizatora za konkretne aktivnosti obrazovanja odraslih ( JPOA), a u skladu sa posebnim zakonom i podzakonskim aktima koji bliže uređuju ovu oblast.

011/363-1565 Nemanjina 22-26
011/268-4735 3 sprat, C krilo,
  kancelarija broj 20

Zakon o obrazovanju odraslih

Strategija razvoja OO

l

Spisak javno priznatih organizatora aktivnosti obrazovanja odraslih

Materijali za polaznike Programa
  • Materijali za polaznike I ciklusa
  • Materijali za polaznike II i III ciklusa

(Kako su fajlovi preveliki, molimo Vas da nam pošaljete upit na odrasli@mpn.gov.rs i odmah ćemo Vam ih proslediti)

Procedura za izdavanje odobrenja za sticanje statusa JPOA

Informaciju o proceduri za izdavanje odobrenja za sticanje statusa JPOA možete preuzeti OVDE.

Druga šansa, jer vreme je

U okviru projekta „Druga šansa" sprovedeno je Funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih (FOOO) za 4.000 odraslih učesnika preko 15 godina starosti, bez završenog osnovnog obrazovanja i stručne osposobljenosti. Nastavni program je raspoređen u 3 ciklusa - jedan ciklus traje jednu školsku godinu: prvi ciklus (I-IV razred), drugi ciklus (V-VI razred) i treći ciklus (VII-VIII razred i obuka za izabrano zanimanje).

© 2016. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja 〉 Sadržaj sajta dostupan je za preuzimanje.