Prvi krug obuka za nastavnike u funkcionalnom osnovnom obrazovanju odraslih je u toku, a do kraja 2018. godine obuhvatiće 20 škola koje realizuju osnovno obrazovanje odraslih u regionu Beograda, Vojvodine i regionu Južne i Istočne Srbije.

Prvi krug obuka za nastavnike koji učestvuju u ostvarivanju programa funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih (modul 1 – Osnovne andragoške veštine) realizuje Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu – Institutom za pedagogiju i andragogiju, a uz organizacionu podršku Fondacije Tempus, EPALE nacionalnog tima.

Oko 250 nastavnika koji rade u osnovnom obrazovanju odraslih po integralnom programu obuke za ostvarivanje funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih proći će prvi modul u okviru ovog programa čiji je cilj razvijanje osnovnih andragoških veština.

Deo obuke biće realizovan putem interneta uz pomoć EPALE platforme <https://ec.europa.eu/epale/en/>, što predstavlja i dodatnu vrednost ovih obuka, jer će učesnici na taj način ne samo unaprediti i svoje digitalne veštine, već i dobiti priliku da svoje radove podele sa kolegama iz Evrope.

EPALE<https://ec.europa.eu/epale/en/> je evropska platforma namenjena profesionalcima u oblasti obrazovanja odraslih u Evropi – nastavnicima, profesorima, trenerima, istraživačima, donosiocima odluka i drugima koji se bave obrazovanjem odraslih.

Platforma omogućava pojedincima i institucijama da se informišu o događajima, razmene dobre prakse i resurse kroz učešće u grupama za diskusiju, objavljivanje resursa ili pisanje blogova. Institucije mogu da predstave svoj rad i postanu deo baze institucija, što im daje mogućnost da ih ostale institucije prepoznaju i po potrebi pozovu da sarađuju na projektima.