Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizovalo je onlajn obuke za osnaživanje zaposlenih u obrazovanju za razvijanje odgovornog odnosa prema zdravlju, očuvanje zdravlja i bezbednosti učenika za 1515 stručnih saradnika iz osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Obuke, koje su održane od 6. do 13. jula, organizovane su u saradnji sa Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja (ZUOV) i Populacionim fondom UN (UNFPA). Obuke je vodilo 36 prosvetnih savetnika iz svih školskih uprava.
Do kraja avgusta stručni saradnici prezentovaće ove sadržaje nastavnicima, a obrađivaće se teme, poput rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja, maloletničkih i dečijih brakova i zdravstvenog vaspitanja. Osim toga, biće reči i o ličnoj higijeni, mentalnom i reproduktivnom zdravlju, prevenciji rizičnih ponašanja (alkoholizam, narkomanija, cigarete), bezbednosti, seksualnom nasilju, kao i značaju fizičke aktivnosti i zdrave ishrane.

Nakon obuka nastavnika, i učenici će u skladu sa svojim uzrastom, imati mogućnost da učestvuju na 38 radionica.

Nastavnicima i stručnim saradnicima ovi obrazovno-vaspitni resursi biće dostupni na portalu ZUOV i mogu da ih koriste u radu sa učenicima i roditeljima osnovnih i srednjih škola.