Državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović učestvovao jena seminaru The “Belt and Road” International Financial Exchange & Cooperation Seminar (Four Central and Eastern European Countries), koji je u organizaciji Bank of China održan u Pekingu i Šangaju, od 7. do 15. maja.

Na seminaru koji je održan u Koledžu za međunarodne finansije Bank of China, bilo je reči o modelu razvoja NR Kine, inicijativi „Jedan pojas, jedan put“ i njenim perspektivama. Kao i o međunarodnim finansijama i razvoju bankarske industrije.

Osnovni cilj seminara je jače povezivanje NR Kine sa državama Centralne i Istočne Evrope, kao i međusobno povezivanje tih država, na dobrobit svih strana.

Delegaciju Republike Srbije predvodio je predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom Tomislav Nikolić. Među članovima delegacije bili su i predstavnici više ministarstava Vlade Srbije (Ministarstva finansija, Ministarstva rudarstva i energetike, MDULS, Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Ministarstva kulture i informisanja, Ministarstva privrede), predstavnici kabineta Predsednice Vlade Republike Srbije, Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Ruskom Federacijom i NR Kinom i Narodne banke Srbije. Na seminaru su učestvovali i visoki zvaničnici iz Crne Gore, Rumunije i Bugarske.

Na svečanom otvaranju seminara u centrali Bank of China u ime svih delegacija obratio se Tomislav Nikolić, a govorili su i zamenik ministra spoljnih poslova NR Kine Wang Chao, kao i izvršni direktor Bank of China Chen Siqing. Deo programa je bila i poseta Centru za čuvanje podataka Bank of China.

Državni sekretar ministarstva prosvete Vladimir Popović ocenio je da „izvanredni politički i ekonomski odnosi koje Srbija razvija sa NR Kinom, zahvaljujući aktivnostima rukovodstva Republike Srbije, bili jasno vidljivi i tokom ove posete“.

Sa druge strane, rezultati koje je NR Kina ostvarila u skoro svim segmentima života su više nego impresivni, tako da je trenutno u mnogim oblastima vodeća država na svetu. Postoji ogroman prostor za našu saradnju sa NR Kinom, i te resurse možemo i moramo da koristimo na još bolji način. Vrata za tu saradnju su nam širom otvorena, kako zbog odličnih političkih odnosa naših predsednika i Vlada, tako i zbog tradicionalno dobrih odnosa naših naroda. A sam način na koji je naša delegacija dočekana u ovoj izuzetno prijateljskoj državi nije jednostavno opisati, istakao je Popović.

Predavači na seminaru su bili izuzetno visokog ranga i kvaliteta, između ostalih: Zhu Min, bivši potpredsednik Međunarodnog monetarnog fonda; Jin Liqun, predsednik Asian Infrastructure Investment Bank; Ding Gang, Nacionalna komisija za razvoj i reformu NR Kine; Xu Xianping, bivši zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu NR Kine; Zhang Qingsong, izvršni potpredsednik Bank of China.