Predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja razgovarali su danas u Beogradu sa predstavnicima Svetske banke o reformama koje se u oblasti nauke, istraživanja i tehnološkog razvoja sprovode u Srbiji.

O reformama koje se sprovode u toj oblasti u Srbiji sagovornike iz Svetske banke upoznali su državni sekretari Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović, prof. dr Viktor Nedović i pomoćnik ministra Saša Lazović.

Na sastanku je, između ostalog, istaknuto da je krajem 2018. godine osnovan Fond za nauku koji je odmah počeo da radi veoma dinamično, a prvi javni poziv za mlade naučnike  raspisao je 21. juna 2019. godine.

Predstavnici ministarstva upoznali su sagovornika da je nedavno usvojen i krovni zakon – Zakon o nauci i istraživanjima kojim se sa nekompetitvnog projektnog finansiranja prelazi na institucionalno i suštinski kompetitivno finansiranje.

U sastavu delegacije Svetske banke bili su  regionalni menadžer za Srbiju Stiven  Ndegva, Alfonso Garsija Mora iz Sektora finansija, konkurentnosti i inovacija, kao i  Mario Gvadamiljas.