Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević otvorio je danas u Beogradu skup posvećen državnoj maturi koju će od juna 2022. godine polagati svi srednjoškolci u Srbiji.

„Projekat državne mature“ je proces priprema za pilotiranje i sprovođenje državne mature na kraju srednjeg obrazovanja. Kako je planirano, prvo pilotiranje državne mature trebalo bi da bude realizovano u maju ove godine.  

Na otvaranju radionice „Razmena međunarodnih iskustava“ ministar Šarčević je ocenio  da je važno što je projekat državne mature pokrenut, kao i da je u interesu mladih ljudi, posebno brucoša.

Kada govorimo o maturi govorimo pre svega o kvalitetu obrazovanja, istakao je on.

Prema njegovim rečima, cilj je da se uvođenjem državne mature unapredi kvalitet procesa učenja i ishoda učenja i da se podignu obrazovni standardi, uopšte.

To je ujedno i ocena srednjoškolskog sistema, rekao je Šarčević i naveo da će matura biti u skladu sa svim postojećim pravcima razvoja kroz modele promene planova i programa i kroz obuke.

Na skupu su predstavnicima srpskih obrazovnih institucija predstavljena i iskustava zemalja EU koje već imaju uspostavljen sistem nacionalne mature – Hrvatske, Slovenije, Estonije, Poljske i Češke.

Ministar Šarčević je ocenio da će ta iskustva biti dragocena za Srbiju.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici naveo je da je u poslednje tri godine Srbija uz pomoć EU razvila detaljan reformski proces i da je „Projekat državne mature“ vrlo važan za obrazovni sistem.

Moramo da pomognemo novim generacijama učenika da usvoje nove obrazovne veštine. Jasno je da obrazovni sistemi u celoj Evropi moraju da evoluiraju, da prate složenost koja postoji u društvu, istakao je Fabrici dodajući da će državna matura učenicima olakšati život.

On je naglasio da Delegacija EU radi zajedno sa Ministarstvom prosvete na tome da Srbija unese promene u svoj obrazovni sistem.

Pre uvođenja državne mature planirana su dva pilot testiranja i jedna probna matura. Na taj način, i visokoškolske ustanove imaće priliku da bolje sagledaju maturski ispit i pripreme se za mogućnost da državna matura zameni prijemne ispite za upis na fakultete. Za realizaciju Projekta državne mature Evropska unija je donirala 3,7 miliona evra.