Više od 120 predstavnika obrazovnih institucija, ekspertskih organizacija, članova udruženja roditelja i nastavnika i klubova roditelja i vaspitača, učestvovalo je u subotu, 20. oktobra u Beogradu na  prvoj međunarodnoj konferenciji Nacionalne asocijacije roditelja i nastavnika Srbije – NARNS.

Konfernciju podn nazivom „Zajedno polazimo u prvi razred!“ otvorila je rukovodilac Grupe za obrazovanje manjina, socijalnu inkluziju i zaštitu od nasilja i diskriminacije Gordana Cvetković koja je istakla značaj tranzicije u obrazovanju.

Tranzicija je svaka osmišljena i planska podrška koja se pruža detetu ili grupi dece u kontinuitetu, pri prelasku na naredni nivo obrazovanja, ili pri prelasku iz jedne ustanove u drugu, u okviru istog nivoa obrazovanja. Ovakva podrška važna je radi otklanjanja prepreka uključivanju deteta u obrazovanje, podrazumeva pripremu ustanova za podršku detetu kroz saradnju aktuelnog i budućeg tima ustanove i roditelja.

Panelisti su iznosili svoja iskustva o inkluziji, podsticanju partnerstva između roditelja i škole, osnaživanju uloge roditelja u obrazovnom procesu i uspostavljanju modela bolje i konstruktivnije saradnje tokom pripreme i prelaska dece iz predškolskih ustanova u osnovne škole.

Konferencija je održana pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja a realizovana u saradnji sa Fondacijom za otvoreno društvo i uz podršku kancelarije UNICEF u Srbiji i Tima za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade RS.