Institut za fiziku u Beogradu  obeležio je ovogodišnji Dan nauke tribinom u  Studentskom kulturnom centru u Beogradu „Može li nauka da promeni Srbiju“, a odziv publike pokazao da su ljubitelji nauke u prestonici verni naučnopopularnim tribinama i u letnjim mesecima.

Tribina ovog Instituta u okviru inicijative „Nauka kroz priče“ koja je održana na Dan nauke razlikovala se od inače izuzetno posećenih naučnopopularnih tribina koje se organizuju tokom godine. Gosti tribine su držali zanimljive prezentacije kako bi predstavili sadašnjost i budućnost domaće nauke, odgovarajući na pitanje iz naziva tribine: „Može li nauka da promeni Srbiju“.

Realno je očekivati da u narednom periodu imamo veća izdvajanja za nauku, rekao je tokom izlaganja prof. dr Vladimir Popović, državni sekretar zadužen za nauku u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Prema njegovim rečima, jedan od načina za to je i osnivanje Fonda za nauku. On je podsetio da je nedavno usvojen novi Zakona o nauci i istraživanju, kao i na ulaganja u inovacije.

Nema uspeha, ako ne nagradimo najbolje, a one manje uspešne transformišemo i usmerimo na pravu stranu, dodao je Popović.

Uz administrativni okvir i promene u sektoru nauke, na tribini se govorilo i o novim obrazovnim paradigmama.

U renesansnoj Italiji Verokijeva radionica je bila fabrika genija”, rekao je Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku u Beogradu, instituta od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, gde će se uskoro graditi novi edukaciono-inovacioni centar nazvan upravo po renesansnom učitelju Verokiju.

Primer ove radionice pokazuje da u svakom gradu od 50.000 stanovnika ima mesta za 10 genija ako se kreativnost širi. To je cilj izgradnje Verokio centra na Institutu za fiziku”, dodao je on.

Na tribini je govorila i v.d. direktorka Naučno-tehnološkog parka Beograd  Gordana Danilović Grković. 

Odlukom Vlade Srbije 10. jul je od 2010. godine posvećen nauci u spomen na dan rođenja Nikole Tesle.