Na osnovu Sporazuma o naučno-tehnološkoj saradnji Republike Srbije i Republike Belorusije, u Beogradu je 2. decembra 2019. godine održano deveto zasedanje Mešovite srpsko-beloruske komisije za naučno-tehničku saradnju.

Delegaciju Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije predvodio  je ministar Mladen Šarčević, a belorusku delegaciju Aleksandar Šumilin,  predsednik Državnog komiteta  za nauku i tehnologiju Republike Belorusije.

Polazeći od potrebe da se podrži naučna i tehnološka saradnja na bazi pariteta i recipročnog interesa, uz poštovanje nacionalnih prioriteta, u oblasti razvoja nauke i tehnologije u obe zemlje usaglašen je i potpisan Protokol sa devetog zasedanja mešovite srpsko-beloruske komisije kao i program realizacije za 2020-2021. godinu.

Mešovita komisija je konstatovala da je na Javni poziv za sufinansiranje zajedničkih naučnoistraživačkih projekata Republike Srbije i Republike Belorusije za 2020/2021. godinu prijavljeno 19 projekta koju su zadovoljili uslove konkursa.

Nakon razmatranja pristiglih predloga, te u skladu s utvrđenim prioritetima i pravilima Javnog poziva, ukupno je za realizaciju izabrano 10 projekata u trajanju od dve godine, počev od 1. januara 2020. Obe strane će finansirati projekte prema sopstvenim modelima u nacionalnoj valuti,  neophodne za realizaciju saradnje na odobrenom projektu.

Rukovodioci usvojenih projekata biće obavešteni pismenim putem o dinamici i načinu finansiranja.

Delegaciju Srbije činili su državni sekretar prof. dr Vladimir Popović, pomoćnici ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Viktor Nedović i  dr Saša Lazović.