Javno slušanje o Predlogu zakona o nauci i istraživanjima održano je u ponedeljak 17. juna u Domu Narodne skupštine, u organizaciji Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo.

U svom uvodnom izlaganju, predsednik Odbora prof. dr Muamer Zukorlić istakao je da javno slušanje pruža mogućnost da narodni poslanici i predstavnici relevantnih institucija svojim sugestijama i predlozima unaprede tekst postojećeg Predloga zakona. Istakao je da se sam zakon i oblast nauke u Srbiji, visoko rangira na svetskoj rang listi, o čemu svedoči i podatak da se Srbija nalazi između 32. i 41. mesta, što je u poređenju sa skoro svim drugim rangiranjima ostalih oblasti, značajan uspeh. Zukorlić je naveo da je jedan od aspekata donošenja ovog zakona, način finansiranja naučnoistraživačke delatnosti, kroz ideju institucionalnog finansiranja kako bi se budžetski obezbedili stalni prihodi, odnosno sigurnost u finansiranju rada instituta.

Državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja prof. dr Vladimir Popović je u uvodnom izlaganju govorio o sprovedenim reformama u oblasti nauke i tehnološkog razvoja. Podsetio je na podatak da je krajem prošle godine, u skupštini Srbije usvojen Zakon o fondu za nauku Republike Srbije (koji je već pripremio prvi poziv za izuzetne projekte mladih istraživača), da je Srbija postala 23. punopravna članica CERN-a, ustanovljeno je šest instituta od nacionalnog značaja, povećano je ulaganje kroz Fond za inovacionu delatnost, povećan je kapacitet naučno-tehnološkog parka. Naveo je da je Vlada Republike Srbije u periodu od 2015. do 2019. godine povećala budžetska sredstva na glavi nauka za 35,8 odsto u dinarskoj vrednosti. On je dodao da su u protekle dve godine u Srbiji nastavljena ulaganja u infrastrukturu u oblasti nauke i naveo primer izgradnje naučno-tehnoloških parkova u Novom Sadu i Nišu, kao i brojne druge.

Državni sekretar je obrazložio Predlog zakona o nauci i istraživanjima, istakavši da je reč o krovnom zakonu u oblasti nauke, koji u paketu sa Zakonom o fondu za nauku uređuje politiku za podsticanje naučno-tehnološkog razvoja, stabilno finansiranje i efikasno korišćenje sredstava, kroz kombinaciju projektnog i institucionalnog finansiranja.

Jedan od osnovnih razloga za donošenje novog zakona je primena modela finansiranja naučnoistraživačke delatnosti. U cilju donošenja najkvalitetnijeg zakona, održano je niz javnih rasprava na četiri lokacije, sednice nacionalnog saveta, sednice radnih grupa, kao i više sastanaka sa istraživačima. 

Ciljevi koji se postižu donošenjem ovog zakona su unapređenje kvaliteta naučnoistraživačkog rada, primena rezultata istraživanja, efikasniji i delotvorniji rad tela, poboljšanje efikasnosti alokacije i upotrebe svih naučnoistraživačkih i razvojnih resursa. Ključni cilj koji se želi postići donošenjem zakona je stvaranje naučnoistraživačkog sektora koji svojom izvrsnošću može biti ravnopravan partner u okviru Evropskog istraživačkog prostora.

Nakon iscrpnog obrazlaganja državnog sekretara, narodni poslanici, akademici, rektori, dekani, direktori instituta, istraživači i predstavnici relevantnih institucija vodili su konstruktivnu diskusiju i izneli svoje predloge i sugestije u cilju donošenja najkvalitetnijeg oblika predmetnog zakona. Javnom slušanju je izazvalo veliko interesovanje, kako u naučnoj zajednici, tako i među poslanicima. Javno slušanje je samo potvrdilo veliku podršku naučne zajednice novom Zakonu o nauci i istraživanjima, dalo još jednu potvrdu predloženim rešenjima, kao i jasnu opredeljenost da se Zakon što pre usvoji u Narodnoj skupštini.

Kompletan snimak javnog slušanja:

http://217.26.67.44/filesnsrs/slusanje/slusanje2019061714.mp4