Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja danas je svim osnovnim i srednjim školama uputilo dopis u kome se navodi da je potrebno da svi organizatori, uključujući osnovne i srednje škole preuzmu neophodne aktivnosti kako bi se takmičenja organizovala uz poštovanje svih epidemiloških mera.

 

Cilj takmičenja i smotri je afirmacija obrazovno vaspitnog rada, postignuća učenika i podizanje kvaliteta obrazovanja. Odluka da se takmičenja i smotre održe uz poštovanje svih epidemiloških mera doneta je u najboljem interesu učenika i kako niko od učenika ne bi bio oštećen i diskriminisan“, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić.

 

Uz dopis Ministarstva školama su dostavljene i preporuke za postupanje tokom održavanja takmičenja učenika u cilju prevencije i kontrole infekcije virusom Kovid 19 Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.

 

Kako se navodi, potrebno je primenjivati sve mere prevencije za sprečavanje virusa, uključujući i obavezno nošenje maske i obezbeđivanje mera za pojačanu higijenu ruku i prostora. Tokom održavanja takmičenja broj učenika u učionici ne može biti veći od 15, a neophodno je i održavanje fizičke distanca od najmanje 1,5 metara. Za kontrolu sprovođenja mera neophodno je zadužiti jednu osobu, deo je preporuka Instituta za javno zdravlje.

 

Među preporukama je, takođe, da sportska takmičenja budu pomerena i održana u trenutku kada epidemiološka situacija bude povoljnija.