Predškolske ustanove „Slava Ković“ u Bogatiću i „Suncokreti“ u Vladimircima  i još 14  predškolskih ustanova u Srbiji opremljene su zahvaljujući donaciji organizacije Save the children nameštajem,  didaktičkim materijalom i računarskom opremom u vrednosti od 9,5 miliona dinara.

Rukovodilac Grupe za poslove predškolskog vaspitanja i obrazovanja Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Ljiljana Marolt istakla je da će ta oprema značajno unaprediti uslove za kvalitetno vaspitanje i obrazovanje dece ranog uzrasta u ovim sredinama.

 Igra i aktivnosti u oplemenjenom i dodatno opremljenom prostoru radnih soba biće podsticajna za decu i okruženje u kojem će se ona osećati dobro i imati priliku da se zabavljaju, druže i  uče, kazala je ona.

Marolt je zahvalila organizaciji Save the children i najavila da će Ministarstvo prosvete nastaviti da podržava sve inicijative i projekte usmerene ka unapređivanju kvaliteta, dostupnosti i pravednosti predškolskog vaspitanja u Republici Srbiji.

Direktorka Save the children za severozapadni Balkan Andrea Žeravčić istakla je da postoji dugogodišnja saradnja te organizacije i Ministarstva prosvete kako bi se ostvario zajednički cilj –  kvalitetno i dostupno obrazovanja za svu decu, a posebno za onu iz ranjivih grupa.

Ona je naglasila da je obrazovanje u ranom uzrastu ključno za uspešno uključivanje u školu, razvoj i ostvarivanje punih potencijala dece.

U okviru ovog projekta, predškolske ustanove čije su potrebe, prema proceni Ministarstva, bile najveće, u potpunosti su opremljene svim potrebnim sredstvima za rad – nameštajem, didaktičkim materijalima i računarskom opremom, uz ulaganje od 9,5 miliona dinara. Srećni smo što smo obezbedili bolje uslove za učenje za decu predškolskog uzrasta u 22 grupe u 16 predškolskih ustanova u Srbiji, rekla je  Žeravčić.

Predstavnice Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i organizacije Save the Children posetile su danas predškolske ustanove u Bogatiću i Vladimircima povodom promocije projekta „Jačanje socijalnog uključivanja – jednako i kvalitetno obrazovanje za podršku uspešnog razvoja dece severozapadnog Balkana 2016-2018“.