Program zelenih inovacionih vaučera obeležio je danas na svečanosti u Beogradu prvu godinu postojanja, a tom prilikom osam domaćih preduzeća  nagrađeno je sa ukupno 135.000 evra za zelene investicije.

Državni sekretar u Ministarstvu za prosvetu, nauku i tehnološki razvoj Viktor Nedović istakao je da Srbija ulaže velike napore u jačanju inovacionih kapaciteta srpske privrede kroz jačanje veze nauke i privrede.

Ministarsvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kroz Fond za inovacionu delatnost, nastoji da ojača saradnju kako bi inovacioni potencijal u Srbiji bio u funkciji razvoja. Time ne samo da unapređujemo inovativne kapacitete pojedinačnih preduzeća, već  značajno doprinosimo jačanju konkurentnosti naše privrede, kazao je Nedović.

On je naveo da su krajem 2017. godine pokrenuti Inovacioni vaučeri koji predstavljaju finansijski podsticaj malim i srednjim preduzećima koja žele da u saradnji sa naučnoistraživačkim organizacijama unaprede svoje inovativne kapacitete i postanu konkurentnija na tržištu.

Nedović je kazao i da je Fond za inovacionu delatnost  dodelio više od 200 inovacionih vaučera za 180 malih i srednjih preduzeća u iznosu od 130 miliona dinara, a da je za pružanje usluga angažovano više od 60 naučno-istraživačkih organizacija.

Malim i srednjim preduzećima na raspolaganju je finnansijski podsticaj od 800.000 dinara za jedan, odnosno 1 200.00 dinara za dva inovaciona vaučera da uz angažovanje javne naučnoistraživačke organizacije reše svoje tehničke/tehnološke probleme sa kojim se preduzeća susreću u svom poslovanju, kazao je Nedović.

On je ponovio da bez jake veze nauke i privrede nema društvenog napretka i da zbog toga Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja želi da približi inovacije tržištu, što podrazumeva i kontinuirana ulaganja u programe podrške inovacijama.

O značaju programa zelenih inovacionih vaučera i saradnji privrede i nauke koja se na ovaj način podržava govorili su i pomoćnik ministra zaštite životne sredine Filip Abramović, pomoćnica ministra privrede Katarina Obradović Jovanović i direktorka EBRD-a za zapadni Balkan Žužana Hargitai.

Program zelenih inovacionih vaučera pokrenut je pre godinu dana u Srbiji kako bi se promovisale zelene tehnologije i resursna efikasnost kao ključnih elemenata za tranziciju prema zelenoj privredi. Program implementira EBRD, finansira Austrijski DRIVE (Delivering Resours Efišensy Investments) program i podržava Centralno-evropska inicijativa (CEI) iz Italije.

EBRD je pokrenuo novu fazu programa koji će podržati projekte sa većim potencijalom za povećanje resursne efikasnosti i povećao vrednost vaučera koji dodeljuje na 50.000 evra.

Prijave za mega vaučere otvorene su od 29. Novembra, a zainteresovana preduzeća u saradnji sa istraživačko-razvojnim organizacijama se mogu prijaviti na http://inovacionivauceri.ebrd.rs.