Na trećem takmičenju iz programiranja na mikro:bit uređajima pobedio je tim osnove škole „Matija Gubec“ iz Donjeg Tavankuta. Takmičenje je organizovano u okviru programa „Škole za 21. vek“ koji je u Srbiji implementirao Britiš Kansl (British Council) u saradnji sa Ministarstvom nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, a koje finansira Vlada Velike Britanije.

Škole iz prvog, od pet, ciklusa obuka predale su svoje radove u digitalnom formatu, a stručni žiri je pozvao 19 najboljijh radova na uživo takmičenje u Zrenjanin. Tema takmičenja bila je da se odgovori na neki od ciljeva održivog razvoja koje je definisao UN.

Zbog svog jedinstvenog doprinosa nastavnoj praksi, ovaj program se našao na listi strateški važnih projekata za Republiku Srbiju. Izuzetno je značajna saradnja sa Britiš Kansl (British Council) i ambasadom Velike Britanije u Beogradu u cilju postizanja još kvalitetnijih nastavnih praksi,, izjavio je Milan Pašić, pomoćnk ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje.

Direktorka Britiš Kansl (British Council) u Srbiji Kler Sirs rekla je:

Impresionirana sam kreativnošću, timskim radom i entuzijazmom učenika. Divno je videti pozitivan uticaj koji je program imao u učionicama širom Srbije. A posebno sam radosna, jer su zemlje kao Turska, Kazahstan i Tunis zainteresovane da na osnovu našeg programa pokrenu svoje slične programe.

Ognjen Berberović i Stefan Saulić, napravili su pobednički projekat ,,Klon Gupčeve lipe – fenološka meteorološka merenja,,. Oni su uspeli da naprave kompletnu meteorološku stanicu i da je isprogramiraju da meri vremenske uticaje na lipu koja je posađena u atrijumu njihove škole. Drugo mesto osvojio je tim osnovne škole „Miroslav Antić“ sa Palića, dok je treće mesto pripalo timu osnovne škole „Kizur Ištvan“ iz Subotice.

Otvaranju je prisustvala Šan MakLeod, ambasadorka Velike Britanije koja je ponosna što njena zemlja pomaže deci da razviju veštine potrebne za budućnost.

Nadamo se da će neko od ove sjajne dece postati veliki inovator kao fizičar Stiven Hoking ili tvorac interneta Tim Berners Li, istakla je ona.

Pobednici takmičenja učestvovaće na regionalnom takmičenju koje će se održati u sklopu Digitalnog Samita za Zapadni Balkan u aprilu 2020. godine u Tirani.