Pomoćnica ministra prosvete za dualno i preduzetničko obrazovanje i vaspitanje Gabrijela Grujić govorila je u ponedeljak, 10. septembra 2018. godine na otvaranju 85. Vukovog sabora u Vukovom domu kulture u Tršiću.

Na otvaranju manifestacije, koja je posvećena reformatoru srpskog jezika Vuku Stefanoviću Karadžiću, Gabrijela Grujić je ocenila da danas više nego ikad mladi u Srbiji, ali i Srbi u rasejanju, vape za obrazovanjem.

 Loznica i Tršić su u narednih nekoliko dana mesto okupljanja mladih iz Srbije, ali i iz rasejanja koji će sve nas podsećati da nikada ne smemo da zaboravimo da smo bogati onoliko koliko o sebi znamo i koliko možemo da pružimo, da smo kao narod moćni samo ako sebe doživimo kao čvrstu sponu između naših predaka i potomaka, ako nas, ovde prisutne doživimo kao onu sponu koja će očuvati simfonijski pogled na svet, na razvoj srpskoga bića i očuvanja nematerijalnog kulturnog nasleđa, maternjeg jezika i pisma, očuvanja kulture srpskoga zajedništva u svakoj prilici, u dobru i zlu, rekla je ona.

Pomoćnica ministra ukazala je na  značaj postojanja Vukovog sabora, a izlaganje je završila rečima reformatora Vuka Stefanovića Karadžića.

Jezik je hranitelj naroda. Dokle god živi jezik, dotle ga ljubimo i počitujemo, njim govorimo i pišemo, pročišćavamo, dotle živi i narod, može se među sobom razumevati i umno sjedinjavati, ne preliva se u drugi , ne propad, navela je ona.

Sabor je počeo himnom „Vuku“ Stevana Mokranjaca, a prvi saborski dan obeležila je i monodrama „Vuk Karadžić“, u izvođenju Ivana Bekjareva, koncert hora „Svetog Serafima Sarovskog“, izložba fotografija „Arlem – umetnički karavan“ iz Arilja i izložba slika sa međunarodne likovne kolonije „Gamzigrad“.

 „Očuvajmo jezik – sačuvajmo zemlju, naziv je programa ovogodišnjeg sabora, a osim u rodnom selu Vuka Stefanovića Karadžića, saborski sadržaji održavaće se i u manastiru Tronoša, Loznici i u Beogradu, od 10. do 16. septembra.

            Završna svečanost „Očuvajmo jezik, sačuvajmo zemlju” biće održana u nedelju 16. septembra  u Obrazovno-kulturnom centru „Vuk Karadžić” u Tršiću a posetioci će moći da vide izložbu „Srpska leksikografija od Vuka do danas”, kao i predstavu „Srpski rječnik” Darka Kamarita.