Međunarodni sajam tehnike i tehničkih dostignuća, 61. po redu, otvoren je u Beogradu i trajaće do 19. maja, a na njemu će učestvovati 550 domaćih i stranih izlagača iz 28 zemalja.
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić rekao je da je Sajam tehnike idealno mesto gde Srbija može da promoviše četvrtu industrijsku revoluciju. „Kada se vide svi alati i robotizovane mašine jasno je zašto je Sajam tehnike – sajam svih sajmova“, rekao je Ljajić.
Dodao je da je Srbija na 65 mestu po indeksu tehnološkog razvoja od 128 zemalja sveta. „Nismo na boljem mestu jer su izdvajanja iz budžeta za nauku i tehnološki razvoj 0,4 odsto a ukupno se za istraživanja troši 0,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), a u EU su ukupna izdvajanja dva odsto“, rekao je Ljajić. Dodao je da je cilj Vlade Srbije da iz budžeta izdvaja 0,6 odsto, a ukupno 1,5 odsto.“U EU prema njegovim rečima radi 5.000 istraživača na milion stanovnika a u Srbiji 2.800, a u inostranstvo je otišlo njih 5.000″, rekao je Ljajić.
U Srbiji je problem i što je veliki jaz između naučnih dostignuća i njihove primene u praksi. Najveću vitalnost, prema njegovim rečima, pokzuje IT sektor, svake godine se registruje po 200 firmi više, a mala i srednja preduzeća iz te oblasti povećala su izvoz softverskih rešenja za 30 odsto i zaradila 160 miliona evra.
Otvaranju sajma prisustvovali su državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vladimir Popović i pomoćnik ministra za nauku Nikola Tanić. Posle svečanog ovtaranja Popović i Tanić su obišli štandove Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i naučno-istraživačkih organizacija.